Rir på elsykkel-bølgen

Samferdselskomiteen fikk tirsdag demonstrert hvordan fylkeskommunale kroner bidrar til å gjøre Inspiria science senter til et nav for elsykkel-utbredelse i Østfold.

Klikk for stort bildeKomiteleder Olav Moe og Inspiria-leder Geir Endregard samtaler om el-sykler

Komitémøtet i september var lagt til senteret på Grålum, og adm.dir. Geir Endregard kunne fornøyd liste opp resultater av sykkelsatsingen som delvis er basert på tilskudd fra Østfold fylkeskommune som en av eierne.

– Bevisst satsing

– Fra vår side er satsingen på elsykler helt bevisst. Elsykler gir muligheter for langt flere til å komme seg ut, folk som ellers enten hadde blitt hjemme, eller kjørt bil. Skal vi nå nullvekstmålene, er sykkel et stikkord. Og elsyklene kan bidra sterkt her. Skal vi opp til de vedtatte tolv prosentene fra dagens fire til seks prosent i nedre Glomma, må vi appellere til folks lyst til å sykle. "Kravet" om at man må bli svett og ha høy puls for å kalle seg syklist, er antikvert. Hovedpoenget her er transport, og da transport med annet enn personbil. Til alt dette trenger vi kvalifisert og uhildet rådgivning, og her er Inspiria i ferd med å befeste en posisjon som ledende i landet. Det viser også det samarbeidet de har med forsknings- og utviklingsmiljøene, sier komiteleder Olav Moe. 

 

Prøv elsykkel på INSPIRIAKlikk for stort bilde

Alle over 14 år kan teste elsykkel på vitensenteret, uten å betale inngangspenger. Hver dag fra april til oktober kan den som ønsker teste sykkel med motor, inkludert helger og ferier (unntatt 1. og 17. mai samt Kristi Himmelfartsdag, da er vitensenteret stengt). En gruppe på fem ansatte og to dedikerte elsykkelverter er lært opp i de ulike modellene og vil gi en god og uavhengig veiledning. De som ønsker dette kan ta kontakt med vitensenteret for booking av tid på hverdager (sykleglede@inspiria.no) eller komme innom hver helg og ferie kl. 11-16. 
 

Ny løype for elsykler


Vitensenteret har bygget  nye løyper dedikert til elsykler samt en lengre løype på 500 meter, parallelt med E6, inkludert svinger og bakke slik at man kan få testet elsyklene ordentlig. Det er også laget kart for løypene i nærmiljøet, slik at de som ønsker en tur på egenhånd kan gjøre dette.
 

Ladestasjoner for elsykler

Det vil også bli etablert en egen løsning for ladning av elsykler (gratis) for vitensenterets gjester. Ladestasjonen vil bestå av ca. 10 ladepunkter i første omgang, drevet med solceller og vindkraft der strømmen lagres via brukte elbil-batteri. Dette vil også bli brukt i et skoleprogram om fornybar energi.

Parken kan brukes av alle - både dem som besøker vitensenteret, skoleklasser og andre i og utenfor åpningstid.

– INSPIRIA science center er et unikt virkemiddel for å nå barn og unge spesielt, samt næringsliv og befolkningen, sier Endregard.

 

I møtet tirsdag innvilget Samferdselskomiteen fri transport av grovfor fra Hvaler-øyene og fri transport av personell og utstyr i forbindelse med organiserte dugnadsaksjoner på øyene, herunder innsamling av plast eller andre oppdrag som er direkte knyttet til å ivareta nasjonalparken på Hvaler. Operatørselskapet får fullmakt til å godkjenne slike unntak. Vedtaket var enstemmig.