Tung satsning på psykisk helse

- Jeg er blitt fan av Østfold, sa psykolog-nestor Arne Holte da han møtte lærere fra videregående skoler i Østfold for å snakke om psykisk helse i skoleverket.

Lærere ved oppstartsmøte til Tankekraft - Klikk for stort bildeLærere ved oppstartsmøte til Tankekraft Marte Beck

Tirsdag var lærere og skoleledere samlet for å følge opp dette utdanningsarbeidet. Som første fylke i landet tar Østfold psykisk helse inn som et eget emne i deler undervisningen på videregående skole.

Kan psykisk helse trenes opp på lik linje med fysisk helse? Prosjektet skal teste om programmet Tankekraft styrker ungdommers ferdigheter til å mestre daglige belastninger. Gjennom programmet får ungdommene kunnskap om god psykisk helse og gode måter å mestre utfordringer på. Det kan hjelpe dem til å takle daglige utfordringer og motgang, i følge Folkehelseinstituttet.

Gry Anette Sælid fra Folkehelseinstituttet holdt foredrag for lærerne ved Østfolds videregående skoler. Hun ankom talestolen i fullt ”Ghostbusters”- kostyme, og budskapet hennes sto klart og tydelig på skjermen: We ain’t afraid of no ghosts. Men - det betyr ikke at vi ikke bryr oss om dem, sier Sælid. Hun er forsker og prosjektleder for Tankekraft.

Gry Anette Sælid ankommer talerstolen i Ghostbuster-kostyme - Klikk for stort bildeGry Anette Sælid ankommer talerstolen i Ghostbuster-kostyme Marte Beck

– Dette er et veldig viktig prosjekt. Det er to parallelle linjer her. Den ene er fra elevenes side. Vi måler effekten hos elevene hvordan de takler press og mestrer livet. Den andre parallellen er lærerne, sier Sælid.

Se fra begge sider

– Dette oppstartsmøtet er en oppfriskning for lærerne. Vi ønsker å motivere dem. Østfold er i front når det gjelder undervisning om psykisk helse. Prosjektet har fått politisk interesse og oppmerksomhet fra andre fylkeskommuner, sier skole- og fagopplæringssjef Erik Bråthen. Han var også konferansier ved oppstartsmøtet til Tankekraft

Konferansier Erik Bråthen ønsker velkommen - Klikk for stort bildeKonferansier Erik Bråthen ønsker velkommen Marte Beck

 

 

– Lærerne i Østfold er utrolig sporty som er med på dette prosjektet. I ungdomstiden skjer det mye nytt, og vi ønsker at elevene skal håndtere dette på best mulig måte. Men - tar elevene utfordringen? Hvordan de møter dette har mye å si for resultatene, sier psykolog Trygve Børve.

- Bra for elevene

– Det er kult at Østfold er først ute med dette prosjektet. Jeg tror dette blir bra for oss elever, og det er fint å se at lærerne er opptatt av ungdommens mentale helse, sier Jonathan Moses Nock, elevrådsleder ved Glemmen vgs.

Jonathan Moses Nock, elev ved Glemmen videregående skole - Klikk for stort bildeJonathan Moses Nock, elev ved Glemmen videregående skole Marte Beck

 

 Lærerne er fornøyd med dette prosjektet.

– Dette er et veldig positivt prosjekt. Det som er fint ved det er at det er et generelt kurs for alle ungdom, ikke kun for enkelte elever, sier Nina Bjelke, lærer ved Glemmen videregående skole.

– Dette har vi ventet på, vi har lenge ønsket å få hjelp med ungdommens psykiske helse, sier Christiane Skahjem, også hun ved Glemmen.

(f.v) Nina Bjelke og Christiane Skahjem er fornøyd med Tankekraft - Klikk for stort bilde(f.v) Nina Bjelke og Christiane Skahjem er fornøyd med Tankekraft Marte Beck