Trude har tegnet Vikens nye fylkesvåpen

Trude Bjørlykke Hansen fra Drammen gikk seirende ut av designkonkurransen, der over 500 har deltatt med spennende forslag.

HISTORISK: Trude Bjørlykke Hansen har tegnet seg inn i historiebøkene. - Klikk for stort bildeHISTORISK: Trude Bjørlykke Hansen har tegnet seg inn i historiebøkene. Hallvard Mørk Tvete

– Jeg er positivt overrasket over at jeg nådde helt fram. Det er veldig morsomt! Tenk nå lever det sitt eget liv, sier 47-åringen fra Drammen.

Trude Bjørlykke Hansens forslag «Trippel fjellspeiling i vann» er valgt som nytt fylkesvåpen når Akershus, Buskerud og Østfold slås sammen til ett fylke fra 1. januar 2020.

– Det er en god opplevelse å vite at jeg har levert inn et godt forslag, fortsetter hun.

Under en høytidelig markering i Fredrikstad torsdag 13. juni fikk hun overrakt både blomster og det nye fylkesvåpenet for Viken i glass og ramme av leder av fellesnemnda i Viken, Anette Solli.

- Vi er veldig godt fornøyd med det nye fylkesvåpenet. Av over 600 forslag nådde Trude Bjørlykke Hansens forslag «Trippel fjellspeiling i vann» helt til topps – gratulerer! Hun har klart å få fram elementer som representerer Viken på en god måte. Nå ser jeg fram til at vi skal ta det i bruk, sier Anette Solli.

– Jeg er en vanlig person og er ikke så vant til slik publisitet, og det er samtidig rart å tenke på at jeg kommer til å møte dette symbolet igjen resten av livet – overalt. Nå får jeg plutselig navnet mitt i historiebøkene, ler Trude Bjørlykke Hansen.

I fjor høst ble alle innbyggerne i de tre fylkene invitert til å sende inn sine forslag til hvordan fylkesvåpenet for Viken skal se ut.

Ett av kriteriene var at våpenet skulle være helt nytt, og ikke en kombinasjon av de tre nåværende.

I tillegg skulle det være samlende, representere den nye fylkeskommunen på en god måte og være lett gjenkjennelig.

Det kom inn over 600 forslag til nytt fylkesvåpen fra rundt 500 personer.

– Jeg gjorde litt research før jeg sendte inn forslaget. Viken er et stort område som spenner fra fjord til fjell og har et stort mangfold, både når det gjelder natur og landskap, og når det gjelder kultur og menneskene som bor i de tre fylkene, sier 47-åringen.

STOLTE: Juryleder Andreas Lervik, vinner Trude Bjørlykke Hansen og fellesnemndas leder Anette Solli viser fram vinnerutkastet. FOTO: Hallvard Mørk Tvete - Klikk for stort bildeSTOLTE: Juryleder Andreas Lervik, vinner Trude Bjørlykke Hansen og fellesnemndas leder Anette Solli viser fram vinnerutkastet. FOTO: Hallvard Mørk Tvete Hallvard Mørk Tvete

– En viktig fellesnevner er vann og vassdrag som knytter det hele sammen. Vann symboliserer liv og positivitet! Jeg liker også dobbelsymbolikk, som også kan være å finne i forslaget jeg leverte inn, fortsetter hun.

Det er fylkestingene i Akershus, Buskerud og Østfold som vedtok det nye fylkesvåpenet etter at en jury bestående av ni politikere fra de tre fylkene anbefalte «Trippel fjellspeiling i vann».

– Positiv opplevelse

Juryen mener vinnerforslaget «evner å gi gode assosiasjoner og har en symbolikk som gir rom for bredde, mangfold og rikdom i geografi, naturressurser og kulturlandskap.»

– Konkurransen har vært en positiv opplevelse. Jeg har fulgt arbeidet i fellesnemnda og fylkestingene fra sidelinja via streaming, og det har vært veldig morsomt å se den demokratiske prosessen med blant annet avstemning rundt de ulike forslagene, sier Bjørlykke Hansen.

I tillegg til alle forslagene som kom inn fra publikum har fire designbyråer også sendt inn sine utkast til det historiske fylkesvåpenet, men ingen av disse forslagene nådde helt opp i konkurransen.

Se intervju med vinneren her.