Tilbake til fordums glans

Da taket på hovedbygningen på Kalnes videregående skole fikk et akutt behov for utbedring, ble det tatt en beslutning: Sett det i stand, sett det tilbake til sånn som det var, og la taket på det flotte bygget framstå som det gjorde i 1901. Nå står det ferdig, og alle gleder seg.
Klikk for stort bildeGlade og ansvarlige Fredrik Norland

– Jeg er veldig imponert over jobben som er gjort. Dette er blitt nesten som et slott. Å få tilbake uttrykket gjør noe med identiteten vår, kanskje mer enn dere tror. Vi blir stolte av dette. Nå håper jeg dere fortsetter slik at vi får vinduer og vegger som står i stil, og gjerne til vårt 150-årsjubileum neste år, sa rektor Hanne Lorentzen under markeringen av ferdigstillelsen nylig.

Klikk for stort bildeDet er lagt mye vekt på å gjenskape luftehattene Fredrik Norland

 

 

Gammelt og godt

Gamle teknikker og godt, gammeldags håndtverk er tatt i bruk. Eiendomsseksjonen i Østfold fylkeskommune har samarbeidet tett med fylkeskonservatoren om å finne holdbare og akseptable løsninger, og entreprenøren har brukt lærlinger som med denne oppgaven har fått unik kompetanse å ta med seg videre. Luftehattene er tilbake, spesiallaget og tilpasset moderne bruk. Resultatet er nå åpenbart for en hver - et bygg som ikke lenger preges av "bastard"-løsninger, men som er tilbakeført til sitt opprinnelige uttrykk.

Klikk for stort bildeKalnes er i ferd med å få tilbake sitt gamle uttrykk Fredrik Norland

 

 

Gledelig

– Her har Kalnes vært innovative, og samtidig holdt på sin forankring i fortiden. Kalnes har lange tradisjoner, og her gleder det meg at elevene kan se godt håndverk i praksis. Målet da vi startet dette prosjektet var å gjøre det best mulige med dette bygget som faktisk er fra unionstiden (bygget i 1901). Det har vært et stort og til dels komplisert prosjekt som er blitt løst gjennom godt samarbeid mellom eiendomsseksjonen, skolen og fylkeskonservatoren, sa fylkesvaraordfører Siv H. Jacobsen da hun besøkt skolen.

Klikk for stort bildeKalnes i gamle dager Fredrik Norland