Stor framgang i antall læreplasser

Stadig flere elever får læreplasser i Østfold. Utviklingen siden i fjor er best i landet. Frida Damm fra Moss er blant dem som har fått ønsket sitt oppfylt.

Klikk for stort bildeHARDTARBEIDENDE: Frida Damm er i gang med en ny arbeidsdag. I bakgrunnen ser vi kjøkkensjef Stian Moen. Pål Vikesland, Østfold fylkeskommune

-Skjærer du litt agurk, Frida?

Det er en solrik onsdag formiddag i august. På kjøkkenet i restauranten Onkel Blå i Moss sentrum tar 18 år gamle Frida Damm oppfordringen fra kjøkkensjef Stian Moen på strak arm. Med sylskarpe kniver skjærer og danderer hun agurk og osteskiver. Dagens lunsjtilbud skal tilberedes.

- Det var dette jeg ville, så jeg er kjempefornøyd, sier Damm.

Det er andre dagen hennes som kokkelærling ved det populære spisestedet. Læreplassen her fikk hun etter å ha gått to år ved restaurant – og matfag ved Kirkeparken videregående skole i Moss.

Nå er det varierte arbeidsdager som venter henne. I tillegg til å være restaurant, tilbyr Onkel Blå blant annet cateringvirksomhet ved arrangementer.

Ved Onkel Blå blir hun en del av et arbeidslag på fem personer. Med så få ansatte betyr det at bedriftens lærlinger også får en svært viktig rolle på laget, forteller kjøkkensjef Moen.

- Vi må kunne stole på hverandre og trives sammen på jobb. Derfor er vi veldig glade for å ha fått Frida med på laget. At unge mennesker er interesserte i faget er kjempeviktig, så for oss har det å ta inn lærlinger vært naturlig i mange år, sier Moen.

Og stadig flere Østfold-bedrifter begynner å tenke som ledelsen ved Onkel Blå.

De fleste får førsteønsket oppfylt

For etter at Østfold gjennom flere år har havnet langt nede på statistikken over antall elever i videregående skole som får læreplasser, er det nå framgang å spore. Stor framgang faktisk.

De ferskeste tallene fra Utdanningsdirektoratet viser at Østfold har klatret til sjuende plass i landet over foreløpig tildelte læreplasser.

Og ikke nok med det: Når det gjelder framgang fra tilsvarende periode i fjor til i år, er Østfold på topp.

Basert på 1247 søkere har 865 søkere fått formidlet læreplass. Dette tilsvarer rundt 69 prosent av søkerne. På samme tid i fjor var 788 læreplasser formidlet. De aller fleste av de som har fått plass har også fått førsteønsket sitt oppfylt.

Tallene er sist oppdatert 19. august 2019.

Buskerud ligger på topp blant fylkene med 78 prosent når det gjelder foreløpige tildelte læreplasser.

Vinn-vinn-situasjonen

Læreplassjeger Magne Hagen i Østfold fylkeskommune er naturlig nok svært glad for fremgangen.

- Både ved skolene og i næringslivet ser vi at flere blir bevisst på viktigheten av å få flere læreplasser. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter i samfunnslivet.  Det norske arbeidslivet er avhengig av god tilgang på kvalifiserte fagarbeidere. Da er tilgangen på læreplasser en avgjørende faktor, sier Hagen.

Det er spesielt innen restaurant- og matfag og bygg- og anleggsteknikk det er gledelig utvikling i fylket vårt. Her har allerede over 90 prosent av søkerne fått læreplass.

Tallene vil endre seg utover høsten, og læreplassjeger Hagen har tro på en løsning også for dem som foreløpig ikke har fått tildelt plass.

- Ja, vi jobber hardt for at hundre prosent av de som har søkt skal få læreplass i løpet av året, sier han.

Klikk for stort bildeSAMARBEIDER GODT: Lærlingejeger Magne Hagen, læring Frida Damm, kjøkkensjef Stian Moen og fylkeskommunens opplæringsavdelings Katrine Gustavsen.

Systematisk jobbing gir resultater

Også politikerne gleder seg over framgangen.

- Dette viser at vi sammen jobber godt og systematisk i Østfold. det gir resultater. Samtidig er vi ikke i mål. Vi ser fortsatt at næringslivet fortsatt har udekkede behov, sier leder i opplæringskomiteen i Østfold fylkeskommune Elin Tvete

Hun peker også på en annen svært viktig ringvirkning økningen i læreplasser gir.

- Når elevene våre får læreplass er sjansen også betydelig større for at de fullfører videregående skole, så dette er veldig gledelig, sier hun.

Her finner du utdanningsdirektoratets oversikt over årets tall