Stor dag for Sten Johnny Helberg

6. desember mottok en rørt Sten Johnny Helberg Østfoldprisen 2017. Nå fortsetter han kampen mot marin forsøpling. 

Ole Haabeth overrakte prisen til Sten Johnny Helberg. - Klikk for stort bildeOle Haabeth overrakte prisen til Sten Johnny Helberg.

– Jeg er ydmyk, takknemlig og stolt. Denne prisen betyr enormt mye, sier en rørt Sten Johnny Helberg. 

6.desember fikk han det synlige beviset på at han er vinner av Østfoldprisen 2017. Det skjedde under fylkestingets møte på fylkeshuset i Sarpsborg. 

– Ringvirkninger over hele verden

Fylkesordfører Ole Haabeth overrakte sjekken på 100.000 kroner, samt diplom og kunstskulpturen som til sammen utgjør Østfoldprisen.

Da Helberg så kom fram til podiet for å ta i mot prisen, var det til øredøvende applaus i en fullsatt sal.

Helberg får prisen sin enorme innsats for å få folk til å plukke søppel i skjærgården. 

Marint avfall er en av de største pågående naturkatastrofene. Nettopp derfor startet Sten Helberg prosjektet Kystlotteriet for noen år siden. 

Kystlotteriet skal motivere folk til å rydde søppel i skjærgården ved hjelp av premiering. På denne måten ønsker Kystlotteriet å øke bevisstheten rundt marin forsøpling, og å tilby folk en mulighet til å gjøre en innsats for miljøet gjennom noe som minner litt om en skattejakt.

Juryformann Siv Henriette Jacobsen trakk fram Helbergs engasjement som gir ringsvirkninger langt utenfor Østfolds grenser.  

Sten Johnny Helberg og juryformann Siv Jacobsen (i midten) flankeres av gode støttespillere i Kytlotteriet. - Klikk for stort bildeSten Johnny Helberg og juryformann Siv Jacobsen (i midten) flankeres av gode støttespillere i Kytlotteriet.

– Sten Johnny Helberg har satt forurensingen i havet og i kystlandskapet på agendaen både i Østfold, nasjonalt og internasjonalt. Havets strømninger er grenseløse. Derfor er det faktisk ikke å overdrive når vi sier at initiativet Sten Johnny Helberg har tatt, er et tiltak som gir positive ringvirkninger over hele verden, sa hun i sin tale til prisvinneren.

Har allerede bestilt undervannsdrone 

Det var 24. november Helberg fikk beskjed om at østfoldingene hadde stemt fram ham som vinner av Østfoldprisen.

Og prisen har gitt Helberg enda mer inspirasjon til å fortsatt kjempe mot marin forsøpling. 

Allerede noen dager etterpå annonserte han på sin Facebook-side at Kystlotteriet hadde bestilt en undervannsdrone for prispengene. Den skal tas i bruk i løpet av våren 2018, blant annet i nasjonalparken på Hvaler.

Dronen kan gå så langt ned som 140 meter.

marianne antonsn - Klikk for stort bilde

Etter at Helberg hadde mottatt prisen, var han hovedgjesten på lunsjen under fylkestingets møte. Fredrikstad-artist Marianne Antonsen sørget for musikalske innslag verdig en prisvinner.