Statlig ros til Østfolds satsing på psykisk helse

Til høsten tar Østfold psykisk helse inn som eget fag i videregående skole. Statssekretær Anne Grethe Erlandsen ønsker at resten av landet følger etter i løpet av to år.

BEGEISTRET: Statssekretær Anne Grete Erlandsen var imponert over det hun fikk se på kurs i Halden 15. juni. Er her hun i samtale med leder for opplæringskomiteen Elin Tvete. - Klikk for stort bildeBEGEISTRET: Statssekretær Anne Grete Erlandsen var imponert over det hun fikk se på kurs i Halden 15. juni. Er her hun i samtale med leder for opplæringskomiteen Elin Tvete.

- Dette er ille bra. Og dette gjør meg stolt over Østfold. Dette er viktig for ungdommene i Østfold, for livene og helsa deres. Og på lang sikt kommer det alle til gode. Det er tøft at Østfold er først med en slik satsing, sier statssekretær, og østfolding,  Anne Grete Erlandsen fra helse -og omsorgsdepartementet. .

15. juni besøkte hun Fredriksten hotel i Halden, hvor kursrekken for lærere fra hele Østfold som skal undervise i psykisk belastningsmestring ble avsluttet. 

Denne fredagen var det lærere fra Halden og Malakoff videregående skoler som ble undervist. 

Håper flere følger i Østfolds fotspor

Prosjektet som er i startfasen har fått navnet Tankekraft. Tema for kursene vil blant annet være psykisk helse og hvordan man kan bygge en positiv selvoppfatning blant unge.

Undervisningen skal gjennomføres i skoleåret 2018/2019, i ulikt omfang på ti skoler for omkring 2400 elever i den videregående skolen i fylket. 

Østfold blir med dette det første fylket i landet som tar psykisk helse inn som et eget emne i deler av undervisningen på videregående skole.  

Prosjektet, som gjennomføres i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Fagakademiet, har fått mye oppmerksomhet nasjonalt, og statssekretær Erlandsen håper flere fylker følger etter årene som kommer. 

– Regjeringen ønsker at dette skal være på timeplanen over hele landet fra og med 2020, sier hun. 

Les også: Slik settes tankegym på timeplanen

Får konkrete verktøy

Leder i opplæringskomiteen Elin Tvete er svært glad for at det nå kan gis et unikt og viktig tilbud til fylkets ungdommer.

– Nå kjører vi på, jeg er glad for at vi kan være tidlig ute. Nå får ungdommene våre konkrete verktøy til å mestre tanker og psykiske belastninger. Dette betyr at vi får sunnere og friskere ungdom. 

Se video her: