Sniktitt på arbeidsmarkedet

Når arbeidsgivere møter potensielle arbeidstakere, kan søt musikk oppstå. Vi snakker tross alt om speeddating. Med arbeidslivet.
mossemesse1 - Klikk for stort bilde

Busslaster med tiendeklassinger fra Moss, Rygge, Råde og Våler ankom tirsdag Mossehallen i anledning en av livets store kamper: Hva skal jeg bli, og hvem skal jeg bli det hos?mossemesse3hoy - Klikk for stort bilde

For å avhjelpe den oppvoksende slekt i dette eksistensielle øyeblikket, arrangerte partnerskapet Karriereutvikling i Mosse-regionen en møteplass der ungdom og bedrifter kunne, ja, nettopp - møte hverandre. 44 bedrifter og etater fra Mosse-regionen var på plass for å gjøre seg lekre. Østfold fylkeskommune er representert gjennom partnerskapet.

Mange lurer

Blant de lokale bedriftene som var representert, var Refsnes Gods.

– Det er mange som lurer på hvordan det er å jobbe på hotell. For oss er dette en mulighet til å vise oss fram, kanskje inspirere noen til å bli lærlinger hos oss, og for å få fortalt at hotell- og restaurant faktisk er et eget fag man skal være stolt av å jobbe innen, sier restuarantsjef Anne-Christin Skar og resespsjonssjef Ismahene Boussakra.

En av dem som ikke lurte særlig lenge, var Ulrik Wold fra Våler. Han strenet rett bort til Eyvind Brynildsen fra Asfalt Remix, med et tettpakket spørsmålsark klart.

– Du var ikke særlig i tvil?

– Nei, jeg har en onkel i anleggsbransjen, og har lyst til å gå samme vei, svarer han.

Politiet lokker

Lovens lange arm kan av og til være nettopp det, noe man holder på en armlengdes avstand. Men i Mossehallen var den inviterende og lokkende, og det var til tider kø av folk som ville høre hvordan man blir politi, hvilke krav som stilles, og ikke minst:

mossemesse2 - Klikk for stort bilde

– Hvordan hverdagen vår er. Det er det mange som lurer på. Og når vi forteller at det kan handle om både trafikk, kriminalitet og psykisk syke, blant mye annet, får vi ofte høre at "oi, det var mye forskjellig!". At vi må takle andres reaksjoner, og være robuste selv, er det nok ikke mange som har reflektert så mye over. For oss er deltakelse på denne typen messer en mulighet til å vise oss fram , og skape tillit. For noen er dette kanskje første gang de møter politiet. Utstillingen trekker interesserte av begge kjønn, jevnt fordelt, oppsummerer politiførstebentjent Ane Aslesen og politibetjent Line Haugland, begge en del av nærpolitiet i Moss, nærmere bestemt forebyggende avdeling.

 

To av dem som brukte litt ekstra tid ved politiskranken, var Malin Schlin og Betol Aljourani.

– Det frister å bli politi, men kravene var litt høyere enn vi hadde trodd. Det høres spennende ut med en jobb der ingen dager er like.

– Ingen dager er like i fylkeskommunen heller, men vi kan kanskje ikke by på den samme spenningen som i politiet.

– Vi skulle gjerne hørt mer om politiet, og synes det hadde vært fint om de kunne kommet på skolen. På en slik messe blir det litt dårlig tid. Men det frister fortsatt å bli politi, nå når vi har hørt både de positive og de negative sidene ved yrket. Da får man mer grunnlag, sier de to.

PS: Messen i Mossehallen er ikke en konkurrent til den årlige, fylkesdekkende messen i Kongstenhallen i Fredrikstad, men et lokalt supplement for at lokale arbeidsgivere kan få vist fram til lokale, mulige arbeidstakere hvilke muligheter som ligger rett utenfor stuedøra.