Skal løse felles utfordringer i Nordsjøen

Felles utfordringer, men også felles muligheter, gjør arbeidet i Nordsjøkommisjonen svært viktig for Østfold.

PÅ PLASS I FREDRIKSTAD: Fra venstre: Irma Ganibegovic, generalsekretær Magnus Engelbrektsson, visepresident John Lamb, president Kerstin Brunnström, visepresident Andreas Lervik, Melissa Frödin, internasjonal sjef Kjersti Garberg. - Klikk for stort bildePÅ PLASS I FREDRIKSTAD: Fra venstre: Irma Ganibegovic, generalsekretær Magnus Engelbrektsson, visepresident John Lamb, president Kerstin Brunnström, visepresident Andreas Lervik, Melissa Frödin, internasjonal sjef Kjersti Garberg.

Det forteller Nordsjøkommisjonens visepresident Andreas Lervik, som også er fylkespolitiker.

– Det er viktig for oss å også jobbe internasjonalt. Rundt Nordsjøen har vi mye av den samme kulturen, vi forstår hverandre. Videre har vi mye av de samme utfordringene og mulighetene. Dette gir oss her i Østfold unike muligheter til å lære hva andre gjør, og det gir oss muligheter sammen med de andre medlemmene å kunne ta tak i ting på en annen måte, sier Lervik.

Viktig samarbeid

Denne uken holder Nordsjøkommisjonen årsmøte i Fredrikstad 13. juni, med påfølgende konferanse med oppmerksomhet på fremtidig samarbeid i Nordsjøområdet.

Nordsjøkonferansen arrangeres av Nordsjøkommisjonen og Interreg Nordsjøprogrammet i samarbeid med Østfold fylkeskommune.

Nordsjøkommisjonen er et politisk samarbeid mellom regionale myndigheter rundt Nordsjøen.

Medlemsregionene kommer fra åtte land – Skottland, England, Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge. Organisasjonen ble stiftet i 1989 og er en av seks geografiske kommisjoner under Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR). Formålet er å fremme og utvikle partnerskap mellom regioner i Nordsjøområdet.

Rundt 200 deltagere er denne uken til stede i Fredrikstad.

Marine utfordringer og muligheter

Og nå ser Lervik flere helt konkrete utfordringer medlemmene i kommisjonen må ta tak i.

– Utfordringene med marint søppel er et godt eksempel. Vi kan godt rydde strendene våre her i Østfold, men sammen med de andre medlemmene av Nordsjøkommisjonen kan vi faktisk være en sterk lobbyist mot nasjonale myndigheter og mot EU for å få fortgang i å håndtere kilden til problemet, å håndtere søppelet vårt før det havner i vassdrag og sjøer, samt sammen å rydde søppelet. Det fungerer nemlig dårlig hvis bare en gjøre dette.

– Hva blir det aller viktigste å jobbe med framover?

Det viktigste vi gjør framover er å jobbe sammen. Jeg har nevnt marint søppel, men det viktigste er at vi får en helhetlig forvaltning og forståelse av hvor viktig Nordsjøen faktisk er for oss som lever og bor her. Vi snakker om et av de mest befolkede, mest trafikkerte og mest brukte havområdet vi har i Europa.