Scener fra et skolevalg

Det er 17 dager til Norge igjen går til valgurnene. I en idrettshall på Borgenhaugen i Sarpsborg sitter sju unge mennesker og kvesser argumentene sine. Det er tid for skoledebatter.  Klikk for stort bildePÅ OFFENSIVEN: Andreas Brännström fra Fpu under skoledebatten på Borg videregående Pål Vikesland

– Det er jo første debatten på en stund, så jeg kjenner at jeg er litt rusten, smiler Petra Brinch fra AUF. 

Det er fredag morgen i august. Valgdagen 9. september er fremdeles noen uker unna. Klokka er litt over halv ni. Det er kun minutter igjen til det braker løs i Skjeberghallen i Sarpsborg. Den første av i alt 12 skoledebatter i Østfold i løpet av noen få hektiske uker.

På en pultrekke rundt Brinch sitter seks politikerkolleger fra øvrige partier, og gjør tilsvarende forberedelser. Noen skuer utover publikumsmassen - et par hundre elever fra Borg videregående skole.  

Klikk for stort bildeKONTROLL: Truls Krosby og Mathilde Josefine Søgaard hadde god kontroll på debatten på borg Pål Vikesland Elevrepresentanter ved den aktuelle skolen leder debattene. På Borg videregående har ordstyrer Mathilde Josefine Søgaard (17) og tidtaker Truls Krosby (16) full kontroll. Søgaard minner ungdomspolitikerne om reglene for debatten. Korte innlegg. Hold tiden. Ingen banning. Vis respekt når andre holder innlegg. Ingen bruk av mobiltelefoner. 

– Hver debattant får ett minutt til åpningsinnlegg, erklærer hun. 

Og starter debatten.

Om bompenger, klimastreik og fraværsgrense

Andreas Brännström fra Fremskrittspartiets ungdom får ordet først. Han slår et slag for blant annet avvikling av bompenger og billigere alkohol. 

– Er det ett sted i Norge vi i Frp vil ha svenske tilstander, så er det er på polet, proklamerer Brännström. 

Så går det slag i slag: 

Klikk for stort bildeTALTE RØDTS SAK: Rødts Alberte Bekkhus Pål Vikesland

 – Vil vi ha et samfunn med milliarder av skattelette til de aller rikeste eller et samfunn med økt velferd til alle, spør Rødts Alberte T. Bekkhus. 

Petra Brinch fra AUF peker på at vi lever i et samfunn hvor 60.000 unge mennesker faktisk klimastreiker.

– Da er det på tide å bytte ut regjeringen, mener hun. 

Klikk for stort bildeKLAR I TALEN: Petra Brinch fra AUF mener regjeringen bør skiftes ut til stortingsvalget om to år, og at en stemme til Ap ved årets valg er en god start i det arbeidet. Pål Vikesland

Noen tema debatteres ekstra grundig. Bompenger. Skolepolitikk. Hvordan stiller politikerne seg i spørsmålet om gratis skole-PC? Hva med fraværsgrensa? Bør den fjernes eller videreføres? Hvordan skal kollektivtilbudet i Østfold - og snart Viken - bli bedre? 

– Bruk stemmeretten

Etter en drøy halvtimes tid, runder ordstyrer Søgaard av ordskiftet. Høyres Johanna Solli er blant dem som er fornøyd:

– Det gikk bra. Skoledebatt er gøy, sier hun.  

Og selv om ungdomspolitikerne er rykende uenig i svært mye, er de skjønt enige om én ting: viktigheten av å bruke stemmeretten.

– For demokratiet er det utrolig viktig at folk faktisk bruker stemmeretten sin. Det er slik folk får meningene sine hørt, sier Andreas Brännström fra Fpu.

Samme budskap gir Senterpartiets Tuva Nybakk

– Når du stemmer er du med på å legge grunnlaget for hva som skal skje i din kommune og ditt fylke de neste fire årene. Så bruk stemmeretten, sier hun.

Klikk for stort bildeENGASJEMENT: Det var fullpakket av elever framfor debattpodiet. Her forsøker Høyres Johanna Solli å overbevise dem om at akkurat hennes parti er det rette valget. Pål Vikesland

 

Slik er programmet

"Turnélista"  for årets skolevalg i Østfold videre slik ut: 

 • 26.august - Frederik II, avdeling Frydenberg – 9.00 og 10.30 
 • 27.august - Glemmen videregående skole – 9.00 og 10.15 
  •  Hans Nielsen Hauges videregående skole – 13.00 
 • 28. august- Kirkeparken videregående skole – 9.00
            Malakoff videregående skole – 12.00 
 • 29. august- Halden videregående skole – 9.00 og 10.30 
 • 30. august- Greåker videregående skole – 9.00 og 10.15 
                    Kalnes videregående skole – 13.00 
 • 2.september - St.Olav videregående skole – 9.00 
                     Tomb videregående skole – 13.00 
 • 3. september – Mysen videregående skole – 9.00 
                   Askim videregående skole – 12.00 og 13.15