Sanner skrøt av Østfold

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skrøt av Østfold da han entret Østfoldkonferansen tirsdag, og gjorde et subtilt poeng av at han hadde tilbrakt 16 av årets første dager i fylket.
Jan Tore Sanner på Østfoldkonferansen - Klikk for stort bilde Marte Beck
 

Sanners higen etter Østfoldopplevelser har riktignok sammenheng med at han "tilfeldigvis" har sittet de selvsamme seksten dagene i regjeringsforhandlinger på Jeløy radio, men åkke som: Ministeren som har hovedansvaret - og vært drivkraften - for at kommuner og fylkeskommuner nå i hui og hast slår seg sammen, hadde mye godt å si om fylket han gjestet. Og det er gode muligheter for oss, skal vi tro statsråden.

Lokalt selvstyre

– Om to år kommer vi fra samme fylke. Og Østfold, særlig kommunene, ligger godt an. Det er viktig å se ti-femten år framover, og se for seg hvilke oppgaver man skal løse. Kompetanse blir avgjørende, og da særlig i det private. Det er veksten i det private som er løsningen når demografien etter hvert fører til at færre skal betale for flere. Da er det viktig at vi har sterke kommuner med stor grad av lokalt selvstyre, og regioner som har lagt til rette for næringslivet, sa Sanner.

Han la til følgende - trolig myntet på dem som mener konstellasjonen Østfold, Akershus og Buskerud blir knuslete uten Oslo:

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på Østfoldkonferansen 2018 - Klikk for stort bildeKommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på Østfoldkonferansen 2018 Marte Beck – Jeg skulle gjerne hatt med Oslo, jeg, men slik ble det ikke. Men nå blir det slik at "før hadde Oslo tre småbrødre, nå får Oslo en storesøster". Dette vil gjøre at tyngdepunktet og balansen endres. Derfor har jeg tro på Viken.

Statlige arbeidsplasser er ikke løsningen

Mosse-ordfører Hanne Tollerud tok opp det mange har higet etter, nemlig et klart svar på om Østfold får flere statlige arbeidsplasser. Sanner svarte hverken ja eller nei.

– Det er farlig å tro at statlige arbeidsplasser er den eneste redningen. For Moss og alle andre kommuner er det utviklingen i det private næringslivet som er langt viktigere. I Halden har høyskolen generert mange arbeidsplasser, og bidratt til en førtiprosents økning i statlige arbeidsplasser. Satsing på kompetansebygging blir avgjørende i årene som kommer, og mer av den vil skje direkte på arbeidsplassen. Derfor vil en kobling mellom utdanningsinstitusjonene og arbeidsplassene helt avgjørende, sa Sanner. 

Han trakk fram Borregaard spesielt som et selskap som hadde satset på kompetanse - og vunnet.

Se intervju med Sanner