Østfoldprisen: Skogens konge

- For meg er det ikke bare Mysen og Trømborgfjella som er hjemme. Det er hele Østfold.

Klikk for stort bildeRØRT: Han ble rørt da han fikk beskjed om finaleplassen. Her her Svein Syversen i sitt rette element - Østfolds skoger. Marte Beck

Ordene tilhører Svein Syversen, mannen med en genuin interesse for Østfold og Østfold-naturen, en interesse så sterk at han har brukt 15-20 år på å skrive bøker og holde foredrag om dem. Og en interesse og innsats han nå er blitt belønnet med finaleplass i kampen om Østfoldprisen for.

I denne sammenhengen passer det å snakke om å gå tilbake til røttene, da han var liten Svein som ble tatt med på tur av far for å oppleve naturen i Østfold. Og den hadde mye å by på, opplevde han:

- Det er så mye historie, så mange opplevelser. Myrer og tjern – særlig tjernene er viktige for meg. Det er historie om seterdrift, om tømmerfløting og husmannsplasser over alt. Alt dette har jeg vært glad i siden jeg var guttunge. Og jeg har fortsatt å være glad i de kvalitetene Østfold har.

Svein Syversen har muligens vært mer i Østfolds busk og kratt enn de aller fleste.

- Jeg har vært O-løper, og vært utrolig mange steder på kryss og tvers i fylket. Det er noe som ikke kan forklares med Østfold, men det er, kort sagt, det som er hjemme. Jeg synes det er unaturlig å skille mellom ytre og indre og all den småkjeklingen – for meg er det hele Østfold som gjelder, sier Svein Syversen.

Selv har han bodd i seks av Østfolds atten kommuner, så han vet hva han snakker om.

Trilogi

I det innsendte forslaget heter det om ham:

«Svein Syversen fra Mysen har gjennom de siste 15 årene gitt ut bok-trilogien «Fjella i Østfold». Hans fjerde og siste bok heter «Storskogen i Østfold». Bøkene er rikt illustrert, hvor de fleste fotografier er tatt av forfatteren selv. De skogområdene som bøkene omhandler dekker de østlige deler av Østfold, totalt nærmere en halvdel av Østfold fylke totalt. Med stor entusiasme har han holdt en rekke foredrag rundt om i fylket uten å ta honorar. Han inspirerer til aktivt friluftsliv og folkehelse med å bringe fram nye besøksmål i skogene våre. Svein er en stor og energisk formidler. Totalt har han jobbet med natur, friluftsliv, kart og historie i fjella-områdene i over 50 år.»

- Rørt

Å bli nominert til en pris handler om å bli sett, og bokstavelig talt satt pris på, eventuelt.

- Jeg ble ordentlig rørt da jeg fikk høre om nominasjonen. Jeg satte meg faktisk ned og grein litt. Det handler om anerkjennelse for det man gjør, og oppmerksomhet rundt hvor viktig det er med naturen rundt oss som motvekt til all støyen rundt oss. I skogen er det en utrolig ro. Den roen tenker jeg det er viktig at barn og unge opplever, og at de kommer seg ut, sier Svein Syversen.