Østfoldprisen: Ingrid og Østfold – en kjærlighetshistorie

Livets brikker falt på plass for artist Ingrid Bjørnov og ektemannen Terje i 2007. Det var da de flyttet til Østfold. 

Klikk for stort bildeHJEMME BEST: Kjærligheten til Østfold har gitt Ingrid Bjørnov finaleplass til Østfoldprisen 2019. Privat

- Da vi flyttet til Tomter var det som om vi endelig fikk forankret tilværelsen vår på et eller annet vis. Noe falt på plass. Vi var hjemme, sier Ingrid Bjørnov.

På et småbruk. På Tomter. I Hobøl. I Indre Østfold. Det er her Ingrid Bjørnov trives aller best.

Her setter hun poteter, og dyrker asparges. Her graver hun i jorda. Og klekker ut musikalske ideer som begeistrer både publikum og anmeldere landet over.

12 år etter at hun gjorde østfolding av seg, er en av landets mest folkekjære artister nå en av tre finalister som kan vinne Østfoldprisen 2019.

- Akkurat det hadde jeg aldri trodd kunne skje! Men det er utrolig hyggelig, og noe jeg setter virkelig pris på. Tusen takk for nominasjonen, sier Bjørnov.

Det har rent mye vann i Glomma siden Oslo-jenta Ingrid Bjørnov slo igjennom med Benedicte Adrian duoen Dollie i 1980.

Klikk for stort bildeHØSTENS SHOW: I år er Ingrid Bjørnov aktuell med showet Steinway to Heaven. Hanne Maren Torpen Hokstad   Hun har vært komponist og kapellmester i utallige TV-produksjoner og har jobbet som soloartist omtrent siden tusenårsskiftet. Blant stikkordene er utsolgte soloshow, komipris og plateutgivelser.

Denne høsten er hun aktuell med showet Steinway to Heaven.

Øser ut Østfold-hyllester 

- Hun trekker alltid fram de gode kvalitetene ved Indre Østfold og fylket vårt. Ingrid Bjørnov har gjennom flere år gledet publikum nasjonalt og lokalt, og både små og store scener i Østfold har hatt stor glede av hennes opptredener, heter det blant annet i fagjuryens begrunnelse.

Forslagsstilleren blant Østfoldingene som opprinnelig foreslo henne var inne på det samme.

- Ingen drar fram Østfold som henne, het det i nominasjonen.

Ordene varmer, forteller Bjørnov. 

-Trangen til å trekke frem det lokale har bygget seg opp i meg gjennom mange år, og noe jeg først kunne utnyttet da jeg forlot Oslo. Mine tekster er i stor grad tuftet på hverdagshistorier. Men lokale morsomheter fra hovedstaden er ikke noe man kan ta med seg rundt i landet, der mange knurrer lavt så fort du innrømmer å være født i Oslo. Ingen føler seg truet av Tomter, så nå kan jeg bare øse ut, og det er deilig, sier hun.

Konkurrerer om å være mest hjemme

Kjærlighetserklæringene til Østfold kommer i mange former. Det vises i tekstene, eksempelvis «For kort perrong» som er et lite hjertesukk fra Tomter stasjon, og utbyggingen av Østfoldbanen (en låt hun for øvrig måtte «avskjedige» fordi perrongen ble bygget ut). Men forholdet til hjemfylket viser seg også i hverdagens logistikk, forteller hun.

- Når jeg gjør sommerkonserter for eksempel holder jeg meg helt bevisst kun i Østfold. Da blir det konserter på Geiteberg Kulturbruk her på Tomter, på Kafé Losen i Larkollen og på Hvaler Gjestgiveri. Vestfold-sida får noen andre ta seg av, ler hun.

Og poengterer at ektemannen Terje strengt tatt ikke er «noe bedre».

- Vet du, vi har faktisk en daglig intern konkurranse. Vi gir hverandre poeng for å forlate tomta, bygda, kommunen eller fylket. Den som har reist kortest vinner. For det er den av oss som har vært flinkest til å være hjemme, forteller hun, og vedgår at hun som regel taper, siden hun reiser i musikk.

For så gode er Ingrid Bjørnovs dager i Indre Østfold. Selv om de også inneholder noen av livets mørkere fasetter. I 2018 fortalte hun at hun har fått kreft med spredning. Sykdommen lever hun med i hverdagen.

- Situasjonen min nå er stabil. Jeg har det godt. Jeg er jevnlig innom sykehuset på Kalnes, hvor jeg får fantastisk oppfølging. Jeg er så takknemlig, også for denne delen av Østfold, forteller hun. 

 For Ingrid Bjørnov setter pris på Østfold. Og Østfold setter pris på Ingrid Bjørnov.