Østfoldprisen-finalistene: Safia slutter aldri å kjempe for verdens kvinner

Safia Abdi Haase er ikke i tvil om hva som er det viktigste verktøyet for å bekjempe vold mot kvinner.

Safia Abdi haase ny - Klikk for stort bildeSafia Abdi haase ny

– Det er tre ting som er spesielt viktig for å bekjempe vold mot kvinner over hele verden: Kunnskap, kunnskap og kunnskap.

Det sier Safia Abdi Haase, en av tre finalister til Østfoldprisen 2017. De to andre er Dagfinn Enerly og Sten Helberg. Haase var også blant finalistene i fjor.

En viktig ambassadør

Gjennom en årrekke har 58-åringen kjempet mot vold kvinner verden over utsettes for. Spesielt kjønnslemlestelse har Safia dedikert store deler av sitt liv til å bekjempe. 

Det har blant annet resultert at hun har fått Amnesty-prisen og blitt slått til ridder av 1.klasse St.Olavs orden. 

Hun har også vært med i utformingen av Regjeringens ”Handlingsplan mot kjønnslemlestelse” og betegnes som en ambassadør i kampen mot vold mot kvinnekroppen

Hun jobber i dag i stiftelsen Amathea  - en landsdekkende helsetjeneste som arbeider i henhold til lov om svangerskapsavbrudd.

– Fantastisk jobb for integrering

Også juryens begrunnelse for finalenominasjonen forteller historien om en kvinne som har aldri har stoppet å kjempe for for at kvinner verden over skal få det bedre. 

– Fra hun kom som kvoteflyktning til Norge i 1992 har Safia Abdi Haase gjort en fantastisk jobb for integrering, kulturforståelse og likeverd i det mangfoldige, nye norske samfunnet - og ikke minst arbeidet utrettelig i kampen mot kjønnslemlestelse. Hun sitter i styret i Plan Norge, er ridder av 1. klasse St. Olavs orden og har fått Amnesty-prisen. De som kjenner henne, sier at Safia en varm og god person som gir alt av seg selv, både i Halden, hvor hun bor i dag, og i Norge og Somalia. Hun er en ofte brukt foredragsholder, bygger nettverk, hjelper enkeltpersoner og arrangerer Multiculturafestivaler for å bekjempe fremmedfrykt og vise mangfoldet. Safia betegner seg selv som ”ferdig vandret” innvandrer - hun er kommet for å bli, heter det i juryens begrunnelse.

Setter pris på anerkjennelsen

Safia Abdi Haase legger ikke skjul at denne typen tilbakemeldinger varmer. 

- Det at noen legger merke til, og setter pris på, arbeidet vi gjør, er kjempestort. Skulle jeg vinne Østfoldprisen vil det være fantastisk, sier Haase. 

Hvem får din stemme?

Husk å stemme på din kandidat senest 19. november på nettsiden: stemme.ostfoldfk.no

Se videopresentasjon av Safia Abdi Haase her: