Østfoldprisen: Døråpneren

Vera Danielsen er vant til å stå på barrikadene, selv om hun egentlig er litt forsiktig og beskjeden. Men saken er viktigere. Det har sin pris å både stå og ha stått der. Kanskje en Østfoldpris?

Klikk for stort bildeFORKJEMPER: Vera Danielsen mangeårige kamp for lesbiske og homfiles rettigheter har blitt lagt merke til. Fredrik Norland

– Det er veldig bra å bli nominert til en pris. Det er viktig å få oppmerksomhet rundt saken, sier Vera Danielsen.

Og saken hun snakker om, er kampen for homofile og lesbiskes rettigheter og selvfølgelige rett til å bli akseptert for den man er. Det burde i og for seg være unødvendig, men slik er nå ikke hverken verden eller Østfold ennå. Det fordrer at noen holder saken varm, skaper åpenhet, forståelse og respekt – og tar seg av dem som enten slamrer med skapdøra eller allerede har kommet ut. For det koster.

– Unge, homofile menn har den høyeste selvmordsraten, sier hun. Det sier sitt om at kampen må kjempes videre.

Musikk

Vera – eller DJ Vera, som hun kaller seg, er en forgrunnsfigur i miljøet. Ikke fordi hun liker rampelyset, men fordi, som hun sier: - Skal du få til noe, må du gjøre det selv.

Hun utfordret konvensjonene som rockedame allerede på 70-tallet, og har stått på på både scener og barrikader siden.

Det nytter ikke å vente på at andre skal gjøre noe, og da vet man heller ikke om det blir riktig gjort. Et visst kontrollbehov vedkjennes, men drivkraften ligger i å være genuint glad i mennesker. Da er veien kort til å bli ildsjel, særlig for en sak man selv har kjent på kroppen og kjenner kostnadene av. Vera har måttet bryte grenser og rydde vei. Tross «trusselbrev og andre småting», som hun kaller det.

Hun har i en årrekke drevet «Fredrikstad på skeiva», et arrangement og et møtested der folk kan komme som de er og være dem de er.

Men, så var det dette med østfoldingen – kjent for å være jordnær og jovial. Er han/hun det når det kommer til stykket? Aksepterende til lesbiske og homofile også?

– Ja, jeg tror folk har vent seg til det. Østfoldingen er avslappet og jovial, raus og lite snobbete. 

– Vi skal ikke gjemme oss bort. Vi skal være på bra steder. Og hvis jeg skulle vinne Østfoldprisen, noe som ville være en kjempeanerkjennelse, skal jeg lage et sabla arrangement! sier hun.