Østfoldpodden: Russen - bedre enn sitt rykte?

Hvordan skal russetiden bli trygg? Hva skal ungdommen gjøre? Hva kan foreldre bidra med? Hvordan forebygge økonomisk og sosialt press? Og er russen egentlig så ille som mange tror? Dette er noen av spørsmålene som diskuteres i den nye utgaven av Østfoldpodden. 

Klikk for stort bildeTID FOR RUSS: Pål Vikesland (russ 1998), Taj-Jeanette Strømsås (russ 2019), Henrikke Bugdø-Aarseth (russ 1997) og Embla Birk Løken (russ 2019) deltar i Østfoldpodden. FOTO: Hallvard Mørk Tvete.

– Vi gleder oss til russetida, sier Taj-Jeanette Strømsås.

Hun er russepresident ved Greåker videregående skole.

Sammen med russepresident ved Mysen videregående skole Embla Birk Løken gjester hun Østfoldpodden – Østfold fylkeskommunes nye podkast. 

De to er også med i det første felles russestyret for Østfold.

Hør episoden her

Russetiden skal bli bra for alle

Også elev, lærling og mobbeombud Henrikke Bugdø Aarseth er gjest. Hun koordinerer prosjektet En bra russetid for alle, hvor altså opprettelsen av et felles russestyre for hele fylket er et av grepene som er gjort.

For selv om de fleste gleder seg til russetida, så er det ikke alle som gleder seg til feiringen.  

- Det må understrekes at de aller fleste er russ er flotte ungdommer som oppfører seg fint. Men når vi nå jobber for at alle skal få en enda bedre russetid, er det også sånn at vi må snakke en del om det som ikke er bra. I det arbeidet er det absolutt viktigste er at ungdommene selv kommer på banen, sier Bugdø-Aarseth i podden.

Foreldrene spiller viktig rolle

Videre diskuterer gjestene blant annet konkrete tiltak som er iverksatt for å inkludere alle i russetiden, medieoppslag om alt fra russeknuter til rulling, sosiale medier, ulike former for press, det gis råd til foreldre, og Embla og Taj-Jeanette forteller hvilke forventninger de selv har til årets russetid.

Episoden ledes av Pål Vikesland som er kommunikasjonsrådgiver i Østfold fylkeskommune.

 

Tidligere episoder av Østfoldpodden: