Næringsministeren mener Østfold spiller en viktig rolle i det grønne skiftet

– Østfold illustrerer hvordan norsk industri vil tjene på det grønne skiftet.

Klikk for stort bildeSKRYT AV ØSTFOLD: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fullroste flere Østfold-bedrifter fra scenen på Østfoldkonferansen. FOTO: Marte Beck

Det er et av budskapene fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han gjestet Østfoldkonferansen 17. januar

– Hvis vi bruker produksjonsindustri som eksempel, så er Østfold er et av de områdene som illustrerer hvordan Norge har muligheter til å tjene på det grønne skiftet. Vi har gjennom fornybar kraft og bruk av teknologi mulighet til å lage mer miljøvennlige produkter, men også kunne utvikle ny teknologi og produksjonsmetoder som vi kan kommersialisere.

– Hele verden som marked 

Han mener Borregaard, som verdens mest avanserte bioraffineri, er et godt eksempel i så måte.

– Borregaard er et interessant eksempel. Vi har levd av skog og trevirke i hundrevis av i Norge. Men nå gjør vi ikke bare det på gamle måten lenger. Nå er det avansert forskning, hvor det utvikles både vanilje og andre kompliserte produkter, og hvor Borregaard har hele verden som marked.

Røe Isaksen trekker fram flere Østfold-selskaper som kontinuerlig tenker globalt. Besøket på Østfoldkonferansen var et av flere besøk i fylket. Tidligere på dagen hadde han gjestet kabelfabrikken Nexans Norway AS' Halden-avdeling. Selskapet har nettopp fått en stor kontrakt verdt 100 millioner Euro på Filippinene.

Noen fordeler i Viken

Og nettopp det - et næringsliv som allerede er internasjonalt orientert - vil gjøre seg gjeldende når Østfold om et snaut år blir en del av Viken fylkeskommune sammen med Akershus og Buskerud.  

– Større regioner betyr at regionene får flere verktøy og virkemidler som i dag ligger hos staten. Så det kan være en fordel for Viken. Men Viken vil ikke bety radikale forandringer for næringslivet. Næringslivet er som sagt vant til å tenke internasjonalt, og også i den nye regionen må næringslivet tenke utover landegrensene, sier næringsministeren. 

 

Se videointervju her: