Jublet for ny bru i Tomter

Nye Bliksland bru ved Tomter åpnet fredag 1.desember, og nå er det igjen mulig å krysse jernbanen via fylkesvei 204. Det visste lokale krefter å sette pris på. Et feststemt publikum feiret med kake og høye glass.
Kaffe og kaker web - Klikk for stort bilde Georg Ståle Brødholt, Statens vegvesen
 

Rundt 50 personer møtte opp (ikke verst kl.12.00 på en vanlig arbeidsdag) i tillegg kom rundt 10 ansatte fra entreprenør, vegvesen og fylkeskommue etc. Det ble servert kakao, kake og sprudlevann, et initiativ fra den lokale ildsjelen Brit Ingrid Haugbro (som egentlig ordnet alt).

– Gratulerer! Det er hyggelig at dere er så mange her i dag. Dette arrangementet er en seier for frivilligheten, med servering av kake og kakao, og gjør det ekstra morsom å jobbe med vei, sa nestleder i samferdselskomiteen i Østfold fylkeskommune, Cecilie Agnalt til de fremmøtte.

Statens vegvesen har gjennomført utskiftingen av Bliksland bru på fv.204 i Hobøl kommune. Den gamle stål- og betongbrua ble revet i sommer, og er nå erstattet av en fagverksbru i tre over jernbanen på Østre linje. Den nye brua er 26,5 meter lang og har en kjørebredde på 5,4 meter. Anleggsarbeidet er utført av entreprenøren Kruse Smith og ble gjort ferdig innen fristen.

Publikum web - Klikk for stort bilde Georg Ståle Brødholt, Statens vegvesen

– Vi har nå fullført arbeidet med enda en bro i vårt broprogram. Utbedring av broene på fylkesveinettet er et satsingsområde for Østfold fylkeskommune, og vil bidra til å øke kvaliteten på fylkesveien våre, sier Cecilie Agnalt.

Stor sikkerhetsforbedring 

Den gamle brua ble bygd i 1945 og var i dårlig forfatning, med skader på stålbjelker og betong. Rekkverket var også i dårlig stand, og levde ikke opp til dagens sikkeBliksland bru web - Klikk for stort bilde Georg Ståle Brødholt, Statens vegvesen rhetsstandard. Brua tålte kun en begrenset aksellast på 6 tonn.

– Nye Bliksland bru følger dagens krav, og tåler en aksellast på inntil 10 tonn. Den er også lagt noe høyere i terrenget, for å få nødvendig klaring til jernbanens kjøreledning. Nytt rekkverk og beskyttelsesskjerm mot jernbanen øker dessuten sikkerheten for trafikantene på brua, sier byggeleder Damir Samardzic i Statens vegvesen.

 

«Bjørnen» avduket

Veien over jernbanen har vært helt stengt siden anleggsstart 26.juni, men heretter blir hverdagen enklere for beboerne langs fv.204, som igjen kan kjøre direkte ut på fv. 207 ved Tomter kirke.
Bjørnen avdukes web - Klikk for stort bilde Georg Ståle Brødholt, Statens vegvesen

Lokale krefter har bidratt til å markere åpningen av den nye brua med avduking av den restaurerte «bjørnen», som voktet den gamle brua. Bjørnen er et brukskunstverk laget av restebetong ved forrige bruåpning i 1958, som nå var blitt restaurert av vegvesenet og satt på egen sokkel.