–Ikke kutt i midlene, vær så snill

– Ikke reduser de regionale utviklingsmidlene. De er svært viktige for at vi skal få gjort noe i Østfold og Viken. Det var fylkesvaraordfører Siv H. Jacobsens budskap til stortingets kommunal- og forvaltningskomite da de besøkte Marker og Eidsberg i forrige uke.

Komunnal- og forvaltningskomiteen på Stortinget var nylig i Indre Østfold - Klikk for stort bildeKommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget var nylig i Indre Østfold

– Vi mener man må se kompetanseutvikling, arbeidsmarkedstiltak og integrering som en del av regionalpolitikken. Og det er blitt sagt at å være en regional utviklingsaktør er en av de viktigste oppgavene de nye fylkeskommunene skal ha. Det harmonerer ikke med det kuttet i de samme midlene, fra 2 til 1,2 millioner kroner, som er foreslått. Vi har for eksempel Kompetanseforum Østfold, en satsing som har fått skryt av både statsminister og kommunalminister, som er finansiert av de samme utviklingsmidlene. Dette henger ikke sammen, sa Jacobsen.

Leder av Stortings kommunal- og forvaltningskomite, SVs Karin Andersen, var enig i at dette var uheldig.

– Det er forferdelig at det kuttes her. Alle trenger de midlene, og vi ser jo her at de brukes på viktige områder, sa hun.

Hun var for øvrig glad for muligheten til å se hva som vokser og gror i Indre Østfold.

– Det er spennende å se hva som foregår. Disse turene gjør at vi fanger opp mye vi ellers ikke hører om, så de er viktige, sa hun.

Under det to dager lange besøket fikk komiteen, der Marker-mannen Stein Erik Lauvås er eneste østfolding, presentert kommunereformen fra både Fylkesmann og fylkeskommune, de fikk møte kommunene som kunne lette sine hjerter om både kommuneøkonomi og annet. Vindkraft, grenseregionalt samarbeid - og regional utvikling (naturlig nok), sto også på programmet.