- Ikke del andres nakenbilder på nett

- Dersom alle bare hadde latt være å dele nakenbilder av andre hadde ingen trengt å få slike vonde opplevelser. Og husk, skylden ligger ikke på offeret, men på den som deler. Det var klar tale fra Sophie Elise Isachsen på fylkeskommunens seminar om seksuelle krenkelser på nett. Kjendisbloggeren fortalte om sine personlige erfaringer med å få spredt seksualiserte bilder av seg selv på nett.

Sophie Elise Isachsen - Klikk for stort bilde Marthe Beck

Allerede som 16-åring begynte Sophie Elise Isachsen med sin blogg, og hun fikk raskt svært mange lesere. - Jeg ble fort vant med å dele livet mitt med andre, og jeg har trivdes med det. Jeg har også delt lettkledde bilder, bikini-bilder og annet, men det har vært mitt valg. Imidlertid var det ikke hennes valg at et seksualisert nakenbilde av henne ble delt på nett. - Jeg hadde aldri samtykket til at det bildet ble tatt, eller at det skulle bli spredd. Jeg fikk helt panikk og følte meg svært liten da det skjedde. I begynnelsen trodde jeg at jeg kunne stoppe spredningen, men det var umulig. Det var helt sykt å se hvor fort bildet spredte seg, fortalte kjendisbloggeren. Selv valgte hun å politianmelde alle som delte bildene hennes, fortelle det til sine foreldre og være åpen om det på bloggen sin. 

Vil bruke egne erfaringer til å hjelpe andre

Artikkelen fortsetter under videoen 

- Jeg var heldig som hadde et apparat og ressurser rundt meg. Det har kanskje ikke en vanlig ungdom. Jeg tenker på hvor forferdelig det må være å bli utsatt for noe slikt, og få bilder spredd i skolemiljøet og i vennekretsen. Husk at det er ikke offeret som skal føle skyld, men den som deler bildet, gjentok Isachsen. Hun hadde også noen praktiske råd: Ikke få panikk. Be de som deler om å slutte å dele. Ta skjermbilde. Gå til politiet. Snakk med foreldrene eller noen andre.

I intervju med elevene Synne H Didriksen og Oscar Undahl fra Frederik II videregående skole kunne Sophie Elise Isachsen fortelle om både negative og positive reaksjoner. - Jeg har fått reaksjoner som "Det må du tåle" og "Du vil jo det her". Det er ikke greit. Samtidig er det mange som har henvendt seg til meg fordi de har opplevd det samme, og aldri fortalt det til noen. Jeg er glad for at jeg kan hjelpe de. - Klikk for stort bildeI intervju med elevene Synne H Didriksen og Oscar Undahl fra Frederik II videregående skole kunne Sophie Elise Isachsen fortelle om både negative og positive reaksjoner. - Jeg har fått reaksjoner som "Det må du tåle" og "Du vil jo det her". Det er ikke greit. Samtidig er det mange som har henvendt seg til meg fordi de har opplevd det samme, og aldri fortalt det til noen. Jeg er glad for at jeg kan hjelpe de. Marthe Beck

Halvparten sier ikke i fra

- Omtrent alle 13 åringer har en smarttelefon og de er på sosiale kanaler. Det kunne Thomas Haugan-Hepsø fra Medietilsynet fortelle. De har denne uken publisert en fersk undersøkelse om barn og medier.

Undersøkelsen viser at 18 prosent av barn og unge mellom 13 - 18 år har fått ubehagelige eller truende seksuelle kommentarer på nett. Jenter er mer utsatt enn gutter (26 prosent mot 10 prosent). Halvparten sier aldri i fra til noen om ubehagelige opplevelser på nett. Færre gutter enn jenter sier fra.

- En undersøkelse blant voksne viser at de aller fleste foreldre mener at det er de som har ansvaret for de unges mediebruk. Kontrasten er at barna opplever at foreldrene er lite interessert i deres digitale liv, forteller Thomas Haugan-Hepsø. - Det er viktig at foreldre engasjerer seg i de unges digitale hverdag. Da blir også terskelen lavere for å snakke om vanskelig ting.

Det er vanskelig å vite hva som er lov og ikke lov

Tine Aardahl er rådgiver i Barne- ungdoms- og familiedirektoratet og jobber med nettstedet ung.no. Nettsiden omtales gjerne som "det offentliges info.kanal for ungdom". De skriver om det meste ungdom kan være tenkes å være opptatt av og mottar over 200 spørsmål i døgnet.

De har nylig kjørt en kampanje om seksuelle krenkelser på nett #NoNudesForYou.

- De fleste såkalte "nudes" (nakenbilder) skjer i kjæresteforhold, i flørting og i de unges behov for å utforske seksualitet. Vi valgte å bruke humor og ikke skremselspropaganda i kampanjen, sa Aardahl. - Du trenger ikke velmente råd som "Ikke del nakenbilder av deg selv". Har du allerede delt et bilde av deg selv, så oppleves det som om det er du som har gjort noe galt. Men det er den som har delt ditt bilde videre til andre, som har gjort noe galt, presiserte hun.

Mange av spørsmålene ung.no får viser at de unge trenger å lære om hva som er lov og hva som er straffbart, fortalte Tine Aardahl - Klikk for stort bildeMange av spørsmålene ung.no får viser at de unge trenger å lære om hva som er lov og hva som er straffbart, fortalte Tine Aardahl Kristin H Josefsen

Vil hjelpe unge til å reflektere og de voksne til å forstå delingen

Seminaret om seksuelle krenkelser på nett torsdag 7. februar 2019 ble arrangert av Østfold fylkeskommune ved mobbeombud for videregående opplæring Henrikke Bugdø-Aarseth. Over 100 elever, lærere og ansatte fra ulike elevtjenester var tilstede.

- Vi ønsker å hjelpe de unge til å tenke igjennom konsekvensene av å dele nakenbilder/film av seg selv eller dele videre andres bilder og filmer. I tillegg ønsker jeg at vi voksne skal bli bedre på å forstå ungdoms delingskultur og hvordan best mulig møte dem hvis de opplever krenkelser på nett.  Mange voksne forstår ikke hvorfor de unge deler nakenbilder av seg. Jeg hører stadig at «kan de ikke bare la være å dele nakenbilder", forteller Henrikke Bugdø-Aarseth. - Det hjelper lite når uhellet er ute og en ungdom er blitt krenket på nett. Selv om vi ikke ville delt bilder av oss selv, så har vi alle vært i vanskelige situasjoner i livet og vet hvor sårt man kan trenge noen å få støtte fra. Det er den voksenpersonen vi må være- en de kan stole på at støtter dem og hjelper dem med saken, avslutter Bugdø-Aarseth.