Historier fra et skole-NM

Møt noen av landets flinkeste yrkesskoleelever. 

Klikk for stort bildeI GANG: Slik ser det ut når anleggsgartnerelever konkurrerer i NM. Østfold fylkeskommune

11. april klokka 08.30, Kalnes videregående skole. Torsdag morgenen er krystallklar og sylskarp. Sola skinner vakkert, uten å varme. Like ved en grusvei, med utsikt over vakre Vestvannet i Sarpsborg nedenfor hovedbygget ved Kalnes videregående skole. 12 skoleelever fra hele landet jobber konsentrert. Seks lag, to og to. Noen kommer fra Steinkjer i Trøndelag, andre fra Lena i Oppland. Også Kalnes-elever er naturlig nok representert. To av disse tolv kan etter at dagen er over titulere seg som NM-mester i anleggsgartnerfaget.  Det måles, strikkes opp, løftes stein, måles opp mer. Tilpasses og jevnes ut. 

Det skal lages en bedkonstruksjon fra grunnen av. Det trengs blant annet betong, jord, stein og planter.

Elevene får ikke snakke med noen mens konkurransene pågår. Fagdommer Jon Fuglevik, som til vanlig jobber som nettopp anleggsgartner med eget firma, følger nøye med.

- Vi ser blant annet etter nøyaktighet, HMS, tidsbruk og selvfølgelig ferdig resultat, forklarer han.

På spørsmål om det vil være stort behov for flinke anleggsgartnere i årene som kommer svarer Fugleviks dommerkollega Tore Rafoss bekreftende.

Klikk for stort bildeFØLGER MED: Dommer Tore Rafoss følger med.- Ja, dette er arbeidskraft vi har stort behov for, sier han, og forklarer videre at det er et viktig poeng at oppgavene som gis er direkte overførbare til en vanlig dag i en anleggsgartners arbeidshverdag. 

En vinn-vinn-situasjon. Og nettopp dette – det å gjøre konkurransene overførbare til det konkrete arbeidslivet er noe av det som er viktig med skole-NM i yrkesfag.

Det forteller sekretariatsleder Elisabeth Lange i World Skills Norrway

- Det å synliggjøre yrkesfagene er svært viktig. Vi opplever at skole-NM har blitt svært godt mottatt både av lærere, elever og næringslivet. Det er en vinn-vinn for alle parter. Mange forteller også at elevene blir ekstra motivert av konkurranseelementet, forteller hun.

WorldSkills Norway er den ideelle organisasjonen som arbeider for å høyne statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning. WorldSkills Norway samarbeider med fylkeskommunene om å arrangere skole-NM i yrkesfag.

Skole-NM 2019 i yrkesfag arrangeres på 12 videregående skoler i 9 fylker. Arrangementene går over to dager, hvorav en dag til selve konkurransen. Til tidens første skole-NM i Østfold er det tre skoler som holder konkurranser.

10.25. Borg videregående skole. En kort kjøretur fra Kalnes, gjennom Sarpsborg sentrum og over Sarpsfossen, finner vi Borg videregående skole. I en stor verkstedhall jobber et titalls ungdommer intenst med å rette opp diverse bilskader.  

Klikk for stort bilde

Det er rundt 190 deltakere fra hele landet i aktivitet i Østfold denne dagen. En av dem er Lene Langmo fra Byåsen videregående skole i Trondheim. Nå klargjør hun en bildør for lakkering.

Klikk for stort bildeKONSENTRERT: Lena Langmo fra Byåsen videregående konkurrerer i billakk/skade.

- Jeg blir jo litt nervøs når det er NM, men jeg er fornøyd så langt, smiler hun. 

I et pauserom litt lenger inne på skolen sitter en annen som er fornøyd så langt, 18 år gamle Ola Storaas Næss fra Ås videregående skole. Han har unnagjort elektrodelen av konkurransen i kulde- og varmepumpeteknikk.

Klikk for stort bildeFORNØYD: Ola Storaas Næss står foran sikringsskapet han har koblet i første del av NM-konkurransen.Glemmen videregående skole, klokka 12. 15. Det er rundt 2700 kilometer fra Kirkenes til Fredrikstad. Men det er i fra denne byen i Finnmark Ida Lillevik og Tuva Salmela har tatt turen. De to går i samme klasse på frisørlinja ved Kirkenes videregående skole. Og da Ida sikret seg plass i selveste NM-finalen, var ikke Tuva i tvil om at hun ville være med.

Nå står Tuva i gymsalen på Glemmen videregående skole, like utenfor konkurranseområdet og heier på venninnen som er i gang med finaleoppgaven. Tema er «Trendy festfrisyre», og oppgaven er individuell. Tuva sprayer, justerer og stusser på modellen framfor seg.  Det jobbes konsentrert.

Klikk for stort bildeSTØTTESPILLER: Tuva Salmela følger med...

Klikk for stort bilde... mens Ida Lillevik konkurrerer. - Det er et veldig høyt nivå her, men jeg har tro på at Ida kan vinne, sier Tuva.

Og høyt nivå holdes det i flere konkurranser. Foruten frisørfaget, konkurreres det i blant annet design og søm, mediegrafikerfag og interiørdesign i gymsalen på Glemmen. I en annen del av bygget er flere i gang med oppgavene sine i industrimekanikerfaget og manuell maskinering.

- Det er moro å være med i NM, sier Robin Brekke fra Sandefjord videregående skole.

Klikk for stort bildeFREMTIDIG INDUSTRIMEKANIKER: Robin Brekke fra Sandefjord videregående skole.

Vellykket. Og moro synes også rådgiver Katrine Gustavsen fra opplæringsavdelingen til Østfold fylkeskommune det har vært når dagen går mot slutten, og vinnerne gjøres stas på på Quality Hotel Sarpsborg.  

- Ja, dette var utrolig gøy. Skolekonkurranse som metode i opplæringen er en viktig aktivitet som inspirerer og motiverer våre ungdommer. Vi er svært fornøyde med tilbakemeldingene på arrangementet, sier hun.

Resultatene fra skole-NM finner du på WorldSkill Norways sider her

Klikk for stort bilde

 

 

 

  1. Klikk for stort bildeDominik Maciej Ciesla og Krister Saga, Sandefjord vid skole, Vestfold (1. plass), Martin Simengård og Hans Melvin Olstad, Raufoss vid skole, Oppland (2. plass) og Thomas Yri og Trond Zachariassen, Eid vid skole, Sogn og Fjordane (3. plass) kom på pallen i automatisering. Disse var seks av 55 NM-vinnere som ble hyllet på Quality Hotel i Sarpsborg på ettermiddagen 11. april. WorldSkills Norway