Her er vinneren av Østfoldprisen

Østfoldingene har talt. Sten Johnny Helberg er vinner av Østfoldprisen 2018.

HYLLES: Innsatsen Sten Johnny Helberg har gjort for renere marine miljø belønnes. - Klikk for stort bildeHYLLES: Innsatsen Sten Johnny Helberg har gjort for renere marine miljø belønnes. Terje Fjellvang

– Nå er jeg så glad, ydmyk og stolt! Dette er fantastisk. Tusen takk til alle som har stemt på oss, sier Sten Johnny Helberg i Kystlotteriet. 

For nå er det altså klart at 50-åringen fra Fredrikstad er vinneren av Østfoldprisen 2018.

Har fått flere til å plukke søppel

Østfoldprisen er Østfold fylkeskommunes hederspris og ble første gang delt ut i 2004.

I et finaleheat som for øvrig besto av Safia Abdi Haase og Dagfinn Enerly, var det altså Helberg som fikk klart flest stemmer fra publikum. 

Helberg får prisen sin enorme innsats for å få folk til å plukke søppel i skjærgården. 

Marint avfall er en av de største pågående naturkatastrofene. Nettopp derfor startet Sten Helberg prosjektet Kystlotteriet for noen år siden. 

Kystlotteriet skal motivere folk til å rydde søppel i skjærgården ved hjelp av premiering. På denne måten ønsker Kystlotteriet å øke bevisstheten rundt marin forsøpling, og å tilby folk en mulighet til å gjøre en innsats for miljøet gjennom noe som minner litt om en skattejakt.

– Det at vi nå får denne prisen betyr enormt mye. Det viser at marin forsøpling virkelig har blitt satt på dagsorden, sier Helberg.

–Verdig vinner

Juryleder Siv Henriette Jacobsen er klar på at Helbergs enorme miljøengasjement, som har vakt oppmerksomhet både i inn- og utland, gjør ham til en viktig og verdig vinner av Østfoldprisen. 

– Vi hadde et sterkt finalelag. Prisvinneren har utvist et stort engasjement på et felt som blir stadig viktigere. Han har satt i gang et arbeid som har fått gjenklang langs hele kysten. Dette er en verdig prisvinner og prisen er viktig for hele Østfold, for hele Norge - ja faktisk for hele verden, sier hun.

Skal bruke premien godt

Østfoldprisen består av et diplom, et kunstobjekt og 100.000 kroner. Premiepengene skal ikke stå lenge på konto, forsikrer Helberg. For arbeidet med å bekjempe marin forsøpling fortsetter. 

- For premiepengene skal vi investere i en undervannsdrone slik at vi kan undersøke havner og steder hvor vi antar at det ligger mye søppel på bunn for å kartlegge det. Den har vi også tenkt å bruke i undervisningssammenheng, sier han.

Den offisielle utdelingen av prisen vil skje i fylkestingets siste møte for året. Det finner sted på fylkeshuset i Sarpsborg 6. desember. 

Her ser du videopresentasjonen av Sten Helberg som ble laget til årets finaleavstemming: