Helsesista: -Våg å være der for andre

- Du må våge å være en trygg voksen, snakke på en måte som de unge forstår, unngå å moralisere men heller hjelpe ungdommen til å ta gode valg. Det var noen av rådene fra hele Norges "Helsesista" Tale Maria Krohn Engvik, da hun i dag deltok på fylkeskommunens seminar om nettmobbing.

Du må bruke ord som de unge forstår, og være i de kanaler der de unge er, mener Helsesista - Klikk for stort bildeDu må bruke ord som de unge forstår, og være i de kanaler der de unge er, mener Helsesista Kristin Josefsen

Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som "Helsesista" har hele 40.000 følgere på Snapchat. Her snakker hun om alt ungdom er opptatt av. Hun bruker de unges arena til å spre kunnskap, og pakker seriøse budskap inn i humor, sprell og emojies. Ut fra antall følgere er det tydelig at "Helsesista" har knekt koden for å snakke med de unge. 

- Jeg bryr meg ikke om at noen synes jeg er vulgær. Når jeg snakker med de unge bruker jeg et enkelt og direkte språk, og er bevisst på ordene jeg bruker. Skal jeg snakke med en 16-år gammel gutt bruker jeg ordet "ståpikk", ikke "erigert penis". Jeg forsøker også å få de unge til å reflektere selv, fremfor å komme med råd med en gang. Det er viktig å hjelpe dem å bli i stand til å ta gode valg selv. I stedet for å si "ikke ta nakebilder", ber jeg de heller tenke etter hva som er bra med å sende et nakenbilde, og hva kan gå galt. Da får jeg de til å snakke om det og gruble over det, forteller Tale Maria Krohn Engvik.  

- Når ungdom forteller til meg at de opplever vonde ting, forsøker jeg å få de til å selv melde i fra. Har du mistanke om at noen har det vondt, så spør de hvordan de har. Og fortsett å spørre flere ganger. Ikke gi deg. Til sist er de kanskje klare til å snakke om det. Dersom jeg kan hjelpe ett barn eller ungdom til å si i fra, så er det verdt all jobben jeg gjør, sier Krohn Engvik.

Helsesøsteren er også opptatt av at vi voksne må være i de kanaler der ungdommen er. Hun skulle gjerne sett at flere hjelpeinstanser hadde en chatte-tjeneste, og at politiet hadde en egen barnevennlig side for å melde i fra. 

Se videoen med Helsesistas råd for å snakke med ungdom:

Artikkelen fortsetter under videoen

Fokuser på det positive

- Vi må starte tidlig, gjerne allerede i barnehagen, med forebygging og lage gode holdninger. Det er bedre å legge vekt på det positive og se mulighetene, ikke det negative. Jeg vil heller være med på en kampanje som heter #startgleding enn en kampanje som heter #stoppmobbing, sier Tale Engvik. Det er Henrikke Bugdø-Aarset, som er mobbeombud i Østfold fylkeskommune enig i. Hun driver kampanjen #snillsnakk ute på de videregående skolene.

Tale Engvik og Henrikke Bugdø-Aarseth jobber begge etter filosofien om at det er bedre å legge vekt på de positive, være gode mot hverandre og snakke pent til hverandre - Klikk for stort bildeTale Engvik og Henrikke Bugdø-Aarseth jobber begge etter filosofien om at det er bedre å legge vekt på de positive, være gode mot hverandre og snakke pent til hverandre

Her er noen av rådene fra Helsesista 

 • Bruk et enkelt og direkte språk
  Det kan fort skape avstand til de unge, dersom du bruker et for "voksent" språk
 • Latter 
  Det er viktig å gjøre seriøs informasjon spennende. Benytt gjerne humor 
 • Refleksjoner
  Hjelp de unge til å ta gode valg selv, fremfor å komme med råd
 • Vær personlig og by gjerne på egne historier
  Vis gjerne følelse, og vær varm og raus
 • Unngå å dømme og moralisere
 • Gi rom for å gjøre feil
  Alle kan gjøre feil. Forsikre de unge om at selv om de gjør noe dumt, kan de uansett snakke med deg

Halvparten sier ikke i fra

- Allerede fra 9 års alder har 80 prosent av barna en smartelefon. Det kunne Thomas Haugan-Hepsø fra Medietilsynet fortelle. De har denne uken publisert en fersk undersøkelse om barn og medier.

Undersøkelsen viser at 15 prosent av guttene mellom 14 og 16 år sier at de månedlig eller oftere opplever mobbing eller at noen er slemme mot dem på nett/mobil/spill. Tilsvarende tall i 2016 var 10 prosent. 12 prosent av jentene sier at de har opplevd å bli utestengt (8 prosent i 2016).

Medietilsynets undersøkelse viser også at nesten halvparten av barn og unge aldri har snakket med noen om ubehagelige opplevelser på nett. Færre gutter enn jenter sier fra, og i de fleste aldersgruppene har andelen som snakker med noen, gått ned sammenlignet med 2016.

- En undersøkelse blant voksne viser at de aller fleste foreldre mener at det er de som har ansvaret for de unges mediebruk. Kontrasten er at barna opplever at foreldrene er lite interessert i deres digitale liv, forteller Thomas Haugan-Hepsø.

Thomas Haugan-Hepsø - Klikk for stort bilde Kristin Josefsen

Vil hjelpe de voksne om hvordan snakke med ungdom

Seminaret om nettmobbing torsdag 8. februar ble arrangert av Østfold fylkeskommune ved mobbeombudet i samarbeid med Medietilsynet Trygg bruk.

- Mange skoleansatte synes temaet er vanskelig, og ofte unngår de å ta i nettmobbesaker. Jeg hører stadig at «det bare blir verre hvis voksne blander seg, så da får ungdommene ordne opp i det selv», forteller Henrikke Bugdø-Aarseth. Hun er elev-, lærling- og mobbeombud i Østfold fylkeskommune. - Med dette seminaret ønsker vi å bevisstgjøre skoleansatte om hvordan vi snakker med ungdom om nettmobbing, og gi dem verktøy til hvordan vi kan gjøre dette bedre.

Over 120 personer fra videregående skoler, politiet, PP-tjenesten, Barnevakten og lignende instanser var tilstede. - Klikk for stort bildeOver 120 personer fra videregående skoler, politiet, PP-tjenesten, Barnevakten og lignende instanser var tilstede. Kristin Josefsen