Gjellestad-skipet: Kjølen funnet!

Arkeologene fra Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune og Kulturhistorisk museum har nå funnet det de innerst inne har gått og håpet på de to ukene undersøkelsene på Gjellestad har pågått: Kjølen er funnet, og den er i god stand.
Klikk for stort bildeNå er kjølen på Gjellestadskipet avdekket Fredrik Norland

– Det er solid, hel ved vi har funnet. Den har sluppet taket i bordgangen, så det er litt uavklart hvordan det har sett ut. Men treverket i kjølen er i så god stand som vi hadde håpet, og det betyr at det vil være mulig å grave ut deler senere, sier Christian Rødsrud.

Å finne intakte deler av et vikingskip er ikke dagligkost, selv ikke for arkeologer. Følgelig var stemningen svært god på Gjellestad torsdag, en dag før undersøkelsene offisielt avsluttes og sakene pakkes sammen. Om det ikke var julaften, så iallfall lille julaften.

Klikk for stort bildeArkeologer på jobb ved funnstedet Fredrik Norland

 

 

Hva nå?

Det store spørsmål om hva man nå skal gjøre, forblir nok ubesvart en stund til.

- Nå skal vi bruke tiden framover til å bestemme oss for hva som skal skje. Det er mange elementer som må vurderes, sier Rødsrud.

Stas!

- Det er klart det er stas at det er her hos oss dette skjer, og at vi har funnet håndfaste rester av makt og storhet. Jeg tror dette funnet vil forandre litt på bildet av vikingtiden øst i Viken, sier Sigrid Mannsåker Gundersen