– Endelig!

Da hun var tolv år gammel, så Synnøve Kristiansen at det ble gjort forberedelser til en bru mellom Opsund og Hafslundsøy i Sarpsborg. Fredag kunne hun endelig krysse brua på åpningsdagen — 90 år gammel.
Det skulle gå 78 år fra Synnøve Kristiansen så den spede brustarten til hun kunne krysse den selv

– Vi kan vel si at det var på tide! humrer den spreke nittiåringen på vei over brua som knytter omlandet og Sarpsborg sentrum tettere sammen, og gjør det enklere for folk å velge sykkel til byen. Brua ble åpnet med taler, boller og festivitas fredag formiddag, og er et stort, lokalt prosjekt i regi av Bypakke Nedre Glomma og Sarpsborg kommune. Rundt 200 barnehage- og barneskolebarn var invitert, og satte sitt preg på åpningen.

Synnøve Kristiansen forteller Olav Moe, samferdselskomiteen, hvor landet ligger og hvor asfalten kan legges

– Med denne brua, som er et naturskjønt og fredelig alternativ når man skal krysse Glomma, får tusenvis av sarpinger i alle aldre bedre muligheter til å velge sykkel eller gange framfor bil. Utbygging av et sammenhengende sykkelveinett er sentralt for å bremse veksten i biltrafikken, sier leder av samferdselskomiteen, Olav Moe, på vegne av Bypakke Nedre Glomma.

Brua har kostet 44 millioner, og har holdt budsjettet. Nå skal det bygges tilførselsveier.

– Den er blitt fin!

– Tenk at jeg skulle få oppleve dette. Da jeg var tolv år så jeg at de staket ut for brubygging, og nå er den på plass. Det tok jo 78 år, så det var hyggelig at den en gang ble ferdig, sier Synnøve Kristiansen, som bodde på bondegård på den ene siden, og traff en mann som bodde på den andre siden. I påvente av brua er Glomma blitt krysset på skøyter og med båt, men det er det slutt på nå. Med litt støtte fra to venninner krysset hun fredag brua for aller første gang.

T Glade bruvandrere o andre som gledet seg over forbindelsen var Øivind Joneid og kona Mai Lisbeth fra Hasle. De har pleid å ta elsyklene for å besøke sønnen på Opsund, og har da syklet hele veien ned til Borregaard, krysset Sarpefossen, og opp igjen på den andre siden. Det som før tok en drøy halvtime, tar nå ti minutter. Ikke rart de er fornøyde.
– For oss er dette glimrende, sier de to.

 

 

Slik ser den ut, gang- og sykkelbrua som skal gjøre det enklere å komme seg til og fra Sarpsborg sentrum uten bil

Det magiske øyeblikket: snorklipping

 

 

 

brudetalj