Bakkeskipet lyser opp Solbergtårnet

Fra 1. oktober vil et stort helleristningsskip pryde Solbergtårnets nordvegg. Lysfiguren er ikke tilfeldig valgt. Når du passerer Solbergtårnet på E6, er du nemlig midt i helleristningsland.
Klikk for stort bildeFra første oktober vil Bakkeskipet vise seg på Solbergtårnet arkikon

– Nord-Europas største samling av helleristninger fra bronsealderen (1750-500 f. Kr.) fins i Bohuslän og Østfold. 5000 lokaliteter er funnet til nå, og over 800 av disse ligger i vårt fylke. Sammen med spor etter hus, åkrer, graver og gjenstander, gir helleristningene innblikk i livet for over 3000 år siden. Dette synes vi er verdt å markere, og derfor lyssetter vi nå Solbergtårnet, sier arkeolog Linda Nordeide.

Hva er helleristninger?

Helleristningene i Østfold er hogd inn i vannrette og loddrette bergflater. Sporene ble laget av erfarne bildehoggere som har slått en hard, nevestor stein mot berget. For å få mer presise linjer, kan de ha lagt en spiss stein mot flaten, og slått på denne med en treklubbe. Noen figurer er dype, andre er grunne og vanskelige å se. Bildehoggerne må ha vært på jakt etter spesielle berg. Bølger, groper, sprekker og streker som var der fra før, ble nemlig brukt i motivene. Berget er som et landskap i miniatyr, og gjør figurene mer levende.

– Nordøst for husene på Bakke i Skjeberg ligger det et fint beiteområde mellom bergknauser og klynger av trær. På flere av bergflatene her, ble det i 1860- og -70-årene registrert mange helleristninger. Det største motivet er av det over 2 meter lange Bakkeskipet.  I skipet står det tre menneskefigurer med fallos og hevede armer. To av figurene har sverd i beltet, og to holder en øks i hånden. Mellom dem «svever» det sirkler og en grop. Det mest spektakulære ved ristningen er skipets forstavn. Den er formet som et hestehode med flagrende man, og akter ender skipet i en flott hale, sier Nordeide.

Fremover vil lysfigurene bli skiftet ut med ujevne mellomrom. I Solbergtårnets hage er det mye informasjon om Oldtidsruta og andre tilrettelagte kulturminner i Østfold. Inne i selve tårnet er det også en utstilling om helleristninger i området. Tårnet har sesongåpent fra 1. april – 30. november.

På helleristningsjakt!

Har du lyst til å se helleristninger med egne øyne? Da bør du legge turen til en kveld med skrått sollys eller en gråværsdag. De hogde sporene er nemlig vanskelige å se i direkte sollys. En flaske vann i sekken er også nyttig. Hell vann over ristningene, så kommer figurene bedre til syne. Aller mest magisk blir det om du oppsøker ristningene en mørk kveld. Ved å lyse med lommelykt skrått over bergene, vil lys- og skyggeeffekten få ristningene til å «leve». Men husk; ikke tråkk på berget, da blir helleristningene skadet!

Bli med på nattlysvandring til Bakkeskipet 7. november

Hver høst inviterer fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune publikum med på nattlysvandring. I år går turen selvsagt til Bakkeskipet, samt andre gamle og nyoppdagede helleristninger på Bakke gård i Ingedal. Klang av Oldtid spiller på bronselurer og Lars Ole Klavestad er guide. Oppmøte på parkeringen ved Høk kro torsdag 7. november kl. 18.30. Husk varme klær, gode sko og lommelykt/hodelykt.Nattlysing av helleristninger fenget folk i alle aldre - Klikk for stort bilde Bjørn Fineide

På Kulturminnesok.no er det en oversikt over alle kulturminner i fylket. Dersom du ønsker å besøke kulturminner som ikke er tilrettelagt, husk alltid å avtale med grunneier først.