Åpnet landets første el-sykkelbane på Inspiria

En splitter ny sykkelbane, spesielt designet for el-sykler er nå åpnet ved vitensenteret på Grålum. 

Samferdselskomiteens leder Olav Moe og opplæringskomiteens leder Elin Tvete sørger for snorklippen. - Klikk for stort bildeSamferdselskomiteens leder Olav Moe og opplæringskomiteens leder Elin Tvete sørger for snorklippen.

- Dette er et anlegg Inspiria og hele Østfold kan være stolt av. Det er viktig at vi legger til rette for at el-syklister får god skolering, sier leder av samferdelskomiteen Olav Moe i Østfold fylkeskommune.  

28.september åpnet han, sammen med  leder av opplæringskomiteen Elin Tvete, for en høytidelig åpning av den hele 500 meter lange el-sykkelbanen ved vitensenteret.

Banen er etter alle solemerker den første i sitt slag i Norge. 

Spesialdesignet for el-sykler

Banen består av omlag 500 meter spesialdesignet løype for å teste el-sykler. Med ny avsperring mot parkeringsplass på området og et nytt dedikert start/stopp-område. Det er pent beplantet, merket og med muligheter for annen sykkelbruk når den ikke beslaglegges av el-sykler.

Anlegget har kostet rundt 1,5 millioner kroner, og er finansiert av Østfold fylkeskommune og Bypakke Nedre Glomma fra statens belønningsordning, midler fra bypakken via Sarpsborg kommune og Smart City-satsningen.

Slik ser deler av den flotte nye sykkelbanen ut. - Klikk for stort bildeSlik ser deler av den flotte nye sykkelbanen ut.

– Vi så raskt at det å la besøkende teste el-sykler på sykkelanlegget ikke ble optimalt. Vi lagde derfor tre løyper i nærmiljøet som kunne brukes i tillegg til sykling på et merket område på vår parkeringsplass. I mai fikk vi forespørsel fra samferdselseksjonen i fylket om vi kunne være interessert i å utvide anlegget vårt. Det medførte en rask saksbehandling og vi fant frem tidligere planer for utvidelse. Men nå var fokuset klart. Vi ville ha en egen el-sykkelbane!  sier administrerende direktør Geir Endregard ved Inspiria.

Han utdyper: 

– Så vidt vi vet er dette eneste, og dermed første, i sitt slag i Norge. Spesialbygd for at personer som lurer på om el-sykkel er noe for dem, kan teste forskjellige sykler - alt fra bysykkel til terrengsykkel med og uten lastemulighet.

Tar flere grep

I tiden framover er flere tiltak på gang: det blant annet blir arrangert kurs i bruk av el-sykler, og det jobbes med å etablere spesialløsninger for arbeidstakere i Grålum-området gjennom samarbeidet med Smart City-satsingen.

Alt er ledd i satsingen som skal få flere til å velge sykkelen, framfor bilen.