400 fikk en magisk kveld

Helleristninger, fullmåne, musikk fra bronselurer og proffe folk fra fylkeskonservatoren. De 400 som møtte opp til kveldslysing på helleristninger rundt Hafslund hovedgård onsdag fikk trolig det de håpet på, og mer til.
Klikk for stort bilde Jone Kile-Vesik, Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune

– Det ble en flott helleristningskveld. Hele 400 mennesker møtte opp, og det var en fantastisk interesse. Jeg tror ikke det er gjennomført noe lignende med så stor oppslutning noe annet sted i landet. Det ble veldig stemningsfullt på alle måter, og folk var veldig lydhøre og interesserte. Det er veldig artig å formidle Østfold-historien på denne måten. Det sier jo også litt at antallet frammøtte fra i fjor hadde doblet seg, sier Lars Ole Klavestad fra fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune.

Klikk for stort bilde Jone Kile-Vesik, Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune I år, som i fjor, var han tolker og formidler av helleristninger på det første av disse publikumsarrangementene sammen med Østfoldmuseene. I fjor kom det 200, i år altså ca 400.

Til sammen fikk publikum oppleve ti helleristningsfelt i kulturlandskapet sør for Hafslundparken.

– Jeg tror de ble litt trollbundet under fullmånen og de tre majestetiske eketrærne som er her, og med lyder og musikk fra bronselurer som trådte fram i silhuetten. Først samlet vi oss under landets største og mektigste lerketre inne i selve Hafslundparken. Det ga en fin start med en intro om landskapet her oppunder fossen. Med god lyssetting blir skyggevirkningen av helleristningene veldig flott, og folk får se noe de aldri har sett før. Bare det å være så mange samlet ute i mørket rundt én eneste lyskilde mot et granittberg er helt spesielt, nærmest som noe rituelt. Kanskje var det også slik disse bergene fungerte for 3000 år siden? Undrer Lars Ole Klavestad.

 

Klikk for stort bilde Jone Kile-Vesik, Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune