Suksess for Skjebergsafari

Rundt 200 interesserte mennesker trosset høstmørke og kulde for å bli med da Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune arrangerte den aller første åpne nattlysingen av helleristninger ved Bakke gård i Skjeberg. – Dette blir det mer av, lover fylkeskonservator Morten Hanisch.
Nattlysing av helleristninger fenget folk i alle aldre - Klikk for stort bildeNattlysing av helleristninger fenget folk i alle aldre Bjørn Fineide  

– Dette har vi hatt på trappene over lenger tid, og oppmøtet viser at det er en voldsom interesse for fortiden og Østfold-identiteten. Derfor kan jeg love at det skal bli flere slike vandringer, gjerne i samarbeid med Østfoldmuseene og i forbindelse med EUs kulturminneår 2018, der nettopp formidling av historien står sentralt, sier Hanisch.

Vær ingen hindring

Arrangørene var gledelig overrasket over hvor mange som hadde funnet veien til parkeringsplassen ved Høk kro i Ingedal denne mørke høstkvelden. Uten å ha foretatt noen fintelling, anslås deltakerantallet til rundt 200.

Nattlysing av helleristninger fenget folk i alle aldre - Klikk for stort bilde Bjørn Fineide

– Det ble en helt fantastisk og stemningsfull kveld. Folk var godt kledd, i alle aldre, og svært interesserte. Dette ga mersmak, og vi kommer til å følge opp med flere arrangementer. Med Solbergtårnet som utgangspunkt er jo denne delen av Østfold full av fornminner, og et eldorado for folk som er interessert i helleristninger og Østfolds historie, sier arkeolog Linda Nordeide, som hadde hånd om arrangementet sammen med landskapsarkitekt Lars Ole Klavestad.

Det er kjent over 650 helleristninger fra bronsealderen (3000 år gamle) i Østfold, og det finnes stadig nye. Østfold har flest slike helleristninger i Norge. Tettest ligger de i Skjeberg.

Å se helleristninger krever litt at man vet hva man skal se etter, hvor man skal se, og hvordan man ser. En lommelykt eller litt vann kan være til svært god hjelp for å få fram spillet i ristningene. Onsdag kveld var forholdene perfekte.

Nattlysing av helleristninger fenget folk i alle aldre - Klikk for stort bilde Bjørn Fineide