Gjellestadskipet: Helt på jordet

Gjellestadjordet og vikingskipsfunnet der har fått plass i en storslagen, europeisk tv-satsing om vikingtiden. Også Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune og arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen figurerer i filmatiseringen. Denne uka kom et østerriksk film-team ens ærend for å gjøre opptak på jordene utenfor Halden.

Arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen fra Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune og Wolfgang Neubauer fra Ludwig Boltzmann Institute i Østerrrike - Klikk for stort bildeArkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen fra Fyklkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune og Wolfgang Neubauer fra Ludwig Boltzmann Institute i Østerrrike

Filmen skal etter planen sendes en gang i 2020, og er en samproduksjon mellom statskringkasteren ORF (Østerrike), ZDF i Tyskland og Ludwig Boltzmann Institute. Flere andre, store tv-kanaler, både i Frankrike (Arte),  Irland (RTE) og i Sverige (SVT) er med på kalaset. Prosjektet handler egentlig om vikingtid og slaver, og teamet har vært i både England, Irland og på Vestfold-siden for å gjøre opptak. Pluss altså Gjellestad-jordet.

Nyhetens interesse

- Vi vet at Gjellestadfunnet har lite å gjøre med slavehandel, men da nyheten kom, fant vi ut at vi måtte ha det med. For dette er stort, sier Wolfgang Neubauer, litt spøkefullt omtalt som Østerrikes svar på David Attenborough. prosjektet skal kombinere både vitenskap og dramatisering. Eller som det heter i prosjektbeskrivelsen:

  • “The film literally captivates the audience, taking it back to the 9th century and then repeatedly bringing it forward to the present day to observe archaeologists and historians as they investigate and analyze the vanished world of the Vikings. State-of-the-art technology and conventional archaeological excavations allow the film to establish a scientifically reliable connection across more than one thousand years”.

Gjellestad-jordet fikk en runde med magnetometer under filminnspillingen - Klikk for stort bildeGjellestad-jordet fikk en runde med magnetometer under filminnspillingen

- Artig

Sigrid M. Gundersen, arkeolog hos Fylkeskonservatoren, måtte børste støv av arkeologi-engelsken og ta sin tørn foran kamera. En litt uvant situasjon, men alt i den gode saks tjeneste:

- Det er jo flott for både Halden og Østfold at de velger å ha med Gjellestadfunnet i denne serien, selv om referansen til slavehandel foreløpig er ganske tynn. Funnet har vekket oppmerksomhet verden rundt, og prosjekter som dette bidrar trolig til å øke interessen ytterligere, sier hun.

Opptak på Jellestad. - Klikk for stort bildeOpptak på Jellestad.