Fylkeskonservatorens julegodter: Madonna fra Spydeberg

8. desember er minnedagen for Jomfru Marias uplettede unnfangelse. Dagens luke inneholder en helt lokal Jomfru Maria: Madonna fra Spydeberg.

Klikk for stort bilde

Natt til 21. oktober 1841 samlet mørke skyer seg over Spydeberg. Torden rullet over himmelen, og lynglimtene kom med stadig hyppigere mellomrom. Få minutter senere stod stedets middelalderkirke i brann. Store deler av kirken gikk tapt, men noen få gjenstander fra inventaret ble reddet ut. Blant disse var to helgenfigurer.

Helgenene hadde en stor rolle i middelalderens kirkeliv. De fungerte som et mellomledd mellom Gud og menneskene, og kirkene hadde gjerne flere altre viet til ulike helgener. Den viktigste helgenen var Jomfru Maria. Madonna fra Spydeberg er fra midten av 1200-tallet. Hun har vært malt i klare, sterke farger. Kjortelen hennes har rester av blå og rød maling. Jesusbarnets kappe har vært rød. I hånden holder hun et eple. Men visste du at Jomfru Maria er ikke bare er skytshelgen for kirken og hele menneskeheten, men også for pepperkakebakere?

Foto: Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo/Eirik Irgens Johnsen.