Fylkeskonservatorens julegodter: Karl XIIs død, Halden

Ut fra dagens gregorianske kalender regnes 11. desember som Karl XIIs dødsdag. Han døde ved Fredriksten festning i Halden året 1718.

Klikk for stort bilde Nationalmuseum, Stockholm/Gustaf Cederström.

Rundt klokken åtte på kvelden var kongen i de svenske stillingenes fremste skyttergrav. Til tross for kontinuerlig skyting fra Fredriksten og utenverkene, klatret kongen halvveis opp av grøften for å studere arbeidet med å anlegge nye skyttergraver. Litt etter klokken ni rykket kroppen plutselig til. Karl XII, Sveriges konge, var blitt skutt i tinningen og døde momentant.

Kongen ble etterhvert fraktet tilbake til Sverige, og en hissig debatt startet rundt hvem som hadde avfyrt skuddet. Noen pekte på en fransk offiser ved navn André Sicre sammensvoret med kongens svoger Fredrik av Hessen. Andre mente at han ble skutt av en av sine egne på grunn av sin upopularitet blant det svenske folket.  Det ble imidlertid avfyrt hundrevis av kuler mot de svenske skyttergravene den timen Karl XII lå eksponert. Men et streifskudd ble kanskje ikke regnet som heroisk nok for mannen med tilnavnet Nordens Løve.

Foto: Nationalmuseum, Stockholm/Gustaf Cederström.