Fylkeskonservatorens julegodter: Elindgaardhornet, Fredrikstad

Ifølge de gamle juletradisjonene er 10. desember dagen man skulle starte den høytidelige bryggingen av juleølet. Dagens luke er kanskje en av de flotteste gjenstandene forbundet med øl: Elingaardhornet fra begynnelsen av 1400-tallet.

Klikk for stort bilde

Elingaardhornet ble donert til Oldsakssamlingen i 1811 av Major Sørly, som på den tiden eide Elingaard. Skriftlige kilder forteller at hornet befant seg på Elingaard allerede i 1433. Hornet er 21 cm høyt, med rike utsmykninger i forgylt sølv. På munningsbeslaget er det inngravert «Ihecus Nacarenus Rex Iudeorum» - Jesus fra Nasaret, Jødenes Konge.

Elingaardhornet viser at øldrikking var tett knyttet til religion. Rundt årtusenskiftet ble den tidligere skikken med vinterblot og offerdrikk avskaffet, men «å drikke jol» fortsatte inn i kristen tid. I stedet for å drikke til ære for de norrøne gudene, skulle man heller skåle for Jesus og jomfru Maria. Ølbrygging var pålagt, og de som ikke hadde startet bryggingen tidsnok til jul, ble straffet. Ølet skulle vært sterkt og brygget på de fineste ingredienser.

Foto: Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo/Åse Kari Hammer.