Bergtatt av nytt helleristningsfelt

Egentlig var Jone Kile-Vesik og Lars Ole Klavestad fra Fylkeskonservatoren på jakt etter noen andre helleristninger da de oppdaget et hittil ukjent og stort felt ved Skjeberg i Sarpsborg.
Helleristning med ti skip ble nylig funnet i Skjeberg - Klikk for stort bildeHelleristning med ti skip ble nylig funnet i Skjeberg

– Det er ikke så ofte man finner helt uoppdagede helleristninger av dette kaliberet, selv om antall kjente helleristninger i Østfold har økt fra 500 til nærmere 700 de siste fem årene, sier Kile-Vesik og Klavestad.

Jone Kile-Vesik og Lars Ole Klavestad kritter opp det nye funnet - Klikk for stort bildeJone Kile-Vesik og Lars Ole Klavestad kritter opp det nye funnet

Det var i forbindelse med digitaliseringsprosjektet, der gamle funn "gjenfinnes" og plottes inn i dataregistre, at feltet på Skjebergsletta ble oppdaget. Noe helt annet enn det man egentlig trodde man skulle finne, men likefullt gledelig. For hva tenker man når man ramler over noe som har ligget skjult i 3000 år, og som ingen har sett siden da?

– Jeg har jo lett etter helleristninger "siden jeg ble født", men når du finner noe slikt, er det klart du får et kick, og så kommer spørsmålene: Er det folk, er det skip, i hvilken sammenheng har noen laget disse? forklarer Lars Ole Klavestad.

Det er kjent over 650 helleristninger fra bronsealderen (3000 år gamle) i Østfold, og det finnes stadig nye. Østfold har flest slike helleristninger i Norge. Tettest ligger de i Skjeberg.

Å se helleristninger krever litt at man vet hva man skal se etter, hvor man skal se, og hvordan man ser. En lommelykt eller litt vann kan være til svært god hjelp for å få fram spillet i ristningene. Under befaring mandag ble funnet krittet opp for å skape et inntrykk av omfanget. Maling av helleristninger skjer ikke lenger.

Stort helleristningsfunn på Skjebergsletta - Klikk for stort bildeStort helleristningsfunn på Skjebergsletta Lars Ole Klavestad

– I Solbergtårnet har det siden april vært en utstilling om helleristningene i Østfold. Utstillingen består både av foto og tekst, lyd og lysfigurer. Håpet er at Østfoldinger og turister skal få et innblikk i den spennende og rike kulturarven som ligger på bergene rundt oss, sier arkeolog Linda Nordeide, som har ansvar for tilretteleggingen.

Solbergtårnet – midt i helleristningsland!

Mange har, på sviktende grunnlag, ment at Solbergtårnet er et offentlig pengesluk som ingen besøker. De offisielle tallene slår påstandene kraftig tilbake:

  • Siden 1. april 2017 har 30 000 (29 963) personer besøkt Solbergtårnet med hage og rampe, et sted med mye informasjon om kulturminner i Østfold. (ikke bare p-plassen).
  • I samme periode har nesten 7 000 (6 820) personer besøkt helleristningene på Solberg.
  • Flest besøkende var det i juli.

Solbergtårnet peker seg ut på Skjebergsletta, og er et godt utgangspunkt for å oppleve Oldtidsruta - Klikk for stort bilde Todd Saunders