8. desember er minnedagen for Jomfru Marias uplettede unnfangelse. Dagens luke inneholder en helt lokal Jomfru Maria: Madonna fra Spydeberg.

7. desember er minnedag for Ambrosius av Milano som levde på 300-tallet. Ambrosius regnes som skytshelgen for bakere, og spesielt bakere av honningbrød. Det er ikke godt å si hvor mye honningbrød som ble bakt i Rakkestad på 1600-tallet, men melet sitt kunne de i hvert fall hente på Sandbekk mølle. 

Hver dag i desember, fram til selveste julaften, presenterer Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune en liten smakebit fra fylkets flotte kulturminner,  Kulturminnene er hentet fra alle Østfolds kriker og kroker, helt fra innerste Aremark til ytterst på Jeløya. Noen kan være godt kjent, mens andre kanskje inspirerer til en aldri så liten oppdagelsestur? Vi håper de faller i smak!

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen var tirsdag i Halden og på jordet til Olav Jellestad for å bli orientert om de sensasjonelle funnene fra vikingtiden.

Alshuskorset

Litt forundret må nok grunneieren ha vært da han sto og spadde i hagen sin og plutselig holdt et blykors med runeinnskrift i hånden sin.

En georadar har avdekket spor av et vikingskip og en rekke gravhauger og hus fra jernalder ved Jellhaugen i Halden kommune. – Oppdagelsene kan trolig måle seg med funn som Oseberg og Tune, sier fylkeskonservator i Østfold fylkeskommune, Morten Hanisch.

 

 

Nattlysing av helleristninger fenget folk i alle aldre

Rundt 200 interesserte mennesker trosset høstmørke og kulde for å bli med da Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune arrangerte den aller første åpne nattlysingen av helleristninger ved Bakke gård i Skjeberg. – Dette blir det mer av, lover fylkeskonservator Morten Hanisch.
 

Lars Ole Klavestad lyser opp helleristningene på Bakke gård

Onsdag kan du bli med på den første åpne nattlysingen av helleristninger. Ta med lommelykt og varme klær, og møt opp ved Høk kro i Ingedal kl 18.30.
 

Helleristning med ti skip ble nylig funnet i Skjeberg

Egentlig var Jone Kile-Vesik og Lars Ole Klavestad fra Fylkeskonservatoren på jakt etter noen andre helleristninger da de oppdaget et hittil ukjent og stort felt ved Skjeberg i Sarpsborg.