18. desember er minnedagen for Kristoforos, skytshelgen for de reisende. Dette inkluderer både bilister, sjåfører, skippere, tømmerfløtere og ferjemenn. Dagens smakebit er et sted som dekker de aller fleste: Gamle Kroksund ferjested i Rødenes, Marker.


 

17. desember er minnedag for Lazarus fra Betania. Lazarus ble regnet blant Jesu nærmeste venner, og fire dager etter sin død skal han ha blitt vekket fra de døde. Passende nok er han derfor skytshelgen for blant annet kirkegårdsgravere.

16. desember er minnedag for Adelheid av Burgund som levde i dagens Italia på 900-tallet. Adelheid regnes som skytshelgen for blant annet bruder, enker og foreldre for store familier. Dagens luke omhandler kirkeklokka fra middelalder i Hvaler kirke.

Walter Elias Disney ble født i Chicago 5. desember 1901 og døde på 15. desember 1966. Disney startet som tegner, og han har skapt noen av verdens mest velkjente karakterer innen tegneserier og animasjon. Hvis vi beveger oss bakover i historien, har vi stadig færre eksempler på billedlige uttrykk for folks tanker, tro og erfaringer.

14. desember er minnedag for Sankt Spiridion, en sauegjeter og biskop som levde på Kypros på 2-300 tallet. Spiridion er skytshelgen for blant annet pottemakere etter at han skal ha brukt et potteskår eller en teglstein til å illustrere treenigheten.

"Svart senker natten seg": Det sies at en ung kvinne ble forsøkt brent på bål 13. desember for 1600 år siden. Hun minnes i dag som Sankta Lucia. 13. desember 1653 ble himmelen igjen belyst av flammer. Dagens luke er historien om Anne Rimer fra Fredrikstad.

12. desember 1851 ble Norges eldste linjerederi, Det Bergenske Damskipsselskap ble stiftet. Allerede fra starten var det dampskip, drevet av kullfyrt dampmaskin, som ble satt i faste ruter til andre europeiske land, og etterhvert til Amerika. Dampskipene skulle komme til å overta fullstendig for seilskipene. Fram til 1880 ble norsk handelsdrift femdoblet. De nye båtene satte for øvrig fart i norsk emigrasjon til USA.

Ut fra dagens gregorianske kalender regnes 11. desember som Karl XIIs dødsdag. Han døde ved Fredriksten festning i Halden året 1718.

Ifølge de gamle juletradisjonene er 10. desember dagen man skulle starte den høytidelige bryggingen av juleølet. Dagens luke er kanskje en av de flotteste gjenstandene forbundet med øl: Elingaardhornet fra begynnelsen av 1400-tallet.

9. desember er minnedagen til Valeria av Limoges. Hun skal ha levd på 200-tallet og er mest kjent for å ha blitt halshugget for sin tro og siden å ha overrakt sitt eget hode til biskopen som omvendte henne. Dagens luke inneholder en gjenstand fra hennes hjemby: Et Limoges-krusifiks funnet i Våler kirke.