Form, farge og undring på Galleri F15

Fylkesgalleriet Punkt Ø på Jeløya byr på den internasjonalt anerkjente kunstneren Anish Kapoor fram til 14. oktober. - Anish Kapoor leker med sansene våre – og utfordrer dem, sier leder av nærings- og kulturkomiteen, Andreas Lervik.

Klikk for stort bilde

Han åpnet utstillingen på Alby og Galleri F15 tidligere i sommer. Utstillingen blir stående til 14. oktober, og har trukket folk i hopetall

- Har det formløse en form allikevel? Og hva er svart, gult og rosa, egentlig, når vi tenker over det? Er svart svart? Hva er det ultimate svarte? Takket være denne lekenheten og undringen har Kapoor tatt kunstverdenen med storm – og vi er både glade for og stolte av at han stiller ut hos oss – på fylkesgalleriet Punkt Ø, på Alby, på Jeløya, i Østfold, sa Lervik i sin åpningstale.

Utstillingen består av former og farger, speil og undringer.

Ikoniske arbeider

- Kuratorenes mål og ambisjon var å vise et rikholdig utvalg med viktige, tidligere arbeider fra de siste tre tiårene, fra 1980-tallet og fram til i dag. Vi ønsket å vise fram en samstemt mengde av Kapoors verk med ikoniske arbeider som kunstneren erkjenner som sine mest inspirerte, med et særlig viktig eksempel i «White Sand, Red Millet, Many Flowers» (Hvit sand, rød hirse, mange blomster) [IJB1] og andre arbeider som har forvandlet både hans kunsteriske karriere og hans verdensry som en produktiv kunstner i vår generasjon, sier direktør Dag Aak Sveinar ved Punkt Ø.

Klikk for stort bildePunkt Øs direktør Dag Aak Sveinar med en sentral del av Anish Kapoors utstilte verker

- Det spennende ved Kapoor er at han, etter å ha blitt født i India, ble britisk, nesten erkebritisk. Han har gått på kostskoler der strukturen er alt. Men i verkene sine går han på tvers av strukturer, og utfordrer dem. Verkene hans forsterker det som er rundt deg, og da henger det på hvordan du opplever virkeligheten. Det finnes altså ingen gitt tolkning – hva som oppleves, avgjøres av øyet som ser, sier Sveinar.

Passer til huset

Han mener huset på Alby på mange måter kompletterer og forsterker elementene i Kapoors utstilling.

Anish  Kapoor  ble  født  i  1954  i  Mumbai  i  India.  Han flyttet til London tidlig på 1970 -tallet, der han studerte ved Hornsey College of Art og senere Chelsea School of Art.  Han ble først lagt merke til for sine nyskapende arbeider med fellesbetegnelsen 1000 Names (1979-80).

Utstillingen på Jeløya har tiltrukket seg interesse fra større, internasjonale medieinstitusjoner