Klar for spesiell innspurt før Viken realiseres

Det er to måneder igjen før Viken fylkeskommune realiseres. Det gjør at ansatte i siste del av året må jobbe "i et vakuum". Samtidig jobbes det på flere fronter for at hverdagen i ny organisasjon skal bli så god som mulig for alle medarbeidere. 

Klikk for stort bildeINFORMERTE: Fylkesrådmann Anne Skau på allmøte 24. oktober. Pål Vikesland   

Det fortalte fylkesrådmann Anne Skau på allmøtet for ansatte i kantina på fylkeshuset 24. oktober.

- Vi er i en spesiell situasjon nå, og jobber litt i et vakuum fram til Viken er etablert, sa hun.

Flere viktige Viken-avklaringer har kommet på plass i det siste, både hva gjelder administrasjon og politikk. Samtidig eksisterer ikke Viken fylkeskommune formelt ennå. I noen måneder til jobber ansatte i Østfold fylkeskommune. 

– Det jobbes blant annet med å få opp den digitale plattformen slik at den er på plass til 1. januar. Samtidig må vi leve med og akseptere en del midlertidige løsninger i starten, sa Skau. 

Skal sikre fleksibilitet på fylkeshuset

Noe av det som skjermes i starten er innføring av ny digital plattform ved skolene. Her skal man først over på ny plattform fra neste skoleår 2020/21.

Videre arbeides det fortsatt med flere prosjekter som skal gi gode og fleksible arbeidsplasser ved fylkeshuset i Sarpsborg for ansatte fra hele Viken. 

Det gjelder blant annet et såkalt samskapingssenter, hvor større eller mindre grupper skal kunne booke seg inn, samt et prosjekt hvor det tilrettelegges for aktivitetsbaserte kontorløsninger. 

– Her skal noen avdelinger kunne ha stillerom, møterom og ulike kontorfasiliteter, slik at du kan velge hva du har behov for hver enkelt dag, fortalte Skau. 

Horisonten er evigheten

Allmøtet fant sted i etterkant av det som var det historiske første møtet i Viken fylkesting.

Videre skal Viken fylkeskommune som kjent styres etter en parlamentarisk modell. Det betyr at fylkesordføreren gir et «regjeringsoppdrag» til en person som blir fylkesrådsleder. Fylkestinget blir dermed «stortinget», mens fylkesrådet blir «regjeringen». I Viken blir fylkesrådsleder Tonje Brenna fra Arbeiderpartiet.

Klikk for stort bildeSiv Jacobsen Pål Vikesland Også fylkesvaraordfører Siv Jacobsen, som blir fylkesråd for utdanning og kompetanse, var til stede på informasjonsmøtet. Hun redegjorde kort for den politiske plattformen flertallet i Viken har jobbet fram. Her adresserte hun også punktet i plattformen som sier at det, ved rød-grønt stortingsflertall om to år, skal sendes søknad om å oppløse Viken fylkeskommune. Dette er noe som har fått mye medieoppmerksomhet.  

– Jeg skjønner at mange er slitne av omstilling. Samtidig så er det slik at oppgavene vi har skal løses, uavhengig av geografi. Så vi skal jobbe offensivt med evigheten som horisont. Og så kan altså ikke Viken oppløses før tidligst om fire år ved neste fylkestingsvalg, sa hun. 

– Vær rause med hverandre

Skau ga også uttrykk for at hun forstår frustrasjonen og usikkerheten mange føler, når jobbhverdagen i en ny organisasjon for alvor kommer nærmere. En medarbeiderundersøkelse viser blant annet at flere er bekymret for at arbeidsmiljøet svekkes. Det at mange jobber veldig mye med Viken, mens andre ikke er så involvert, er for eksempel noe som kan bidra til å skape avstand mellom medarbeidere, påpekte Skau.

Hun understreket at det er lov å kjenne på både entusiasme og sorg idet hverdagen i ny organisasjon nærmer seg.  

– Jeg vil oppfordre alle om at vi viser raushet med hverandre framover. Det er viktig å ta vare på hverandre i situasjonen vi står oppe i. Det er spennende, men også krevende. Så skal vi gjøre det beste vi kan for å informere så godt og bredt som mulig, sa hun. 

Følg med på viken2020.no

Videre oppfordret hun som vanlig alle ansatte om å følge med på Viken2020.no, hvor det også er muligheter for å abonnere på nyheter

Her kan man for eksempel lese at i løpet av de neste ukene skal alle ansatte i Akershus, Buskerud og Buskerud fotograferes. Bildet skal blant annet brukes til nytt ID-kort i Viken fylkeskommune. 

Fylkeskommunene Akershus, Buskerud og Østfold blir til Viken fylkeskommune 1. januar 2020.

Les også: I mål med innplassering