Østfold, Norges første Fairtrade-fylke - Østfold fylkeskommune internettportal
 

Østfold, Norges første Fairtrade-fylke

I 2015 ble Østfold godkjent som landets første Fairtrade-fylke, og har dermed forpliktet seg til å jobbe aktivt for å fremme rettferdig og etisk handel.

I Østfold fylkeskommune vil vi arbeide for at flere virksomheter, kommuner og bedrifter skal benytte Fairtrade-produkter i sitt sortiment, samt øke kunnskapen om Fairtradeordningen. Vi vil spre informasjon om Fairtrade-arbeidet på våre nettsider, i sosiale medier, på våre virksomheter, ved arrangement og andre steder hvor dette er naturlig. 

Fredrikstad, Moss og Sarpsborg er allerede godkjente Fairtrade-kommuner, og vi oppfordrer resten av fylkets kommuner følger etter.

Hva har vi gjort:

Fylkeskommunens virksomheter er oppfordret til å øke utbudet av Fairtrade-produkter, og bli godkjente Fairtrade-virksomheter. Fairtrade-kaffe benyttes allerede på alle fylkeskommunale virksomheter og vi jobber med å få flere produkter på plass, for eksempel te, sukker og lignende

Fairtrade for rettferdig handel

Fairtrade er en internasjonal merkeordning som gjennom handel styrker bønder og arbeidere i fattige land. Med mer rettferdige handelsbetingelser kan bønder og arbeidere selv bekjempe fattigdom, ta styringen over sine egne liv, planlegge fremtiden og bidra til positiv utvikling i lokalmiljøet.

I starten omfattet merkeordningen kun kaffe, men det kommer stadig flere produkter som er Fairtrade-merket. I dag finner du blant annet kaffe, sukker, juice, bananer, ris, te, kakao, sjokolade, honning, blomster, vin og bomull med Fairtrade-merket i Norge. Mange av produktene finner du i vanlige dagligvareforretninger.

Hver gang du kjøper et produkt med Fairtrade-merket på, bidrar du til bedre leve- og arbeidsforhold for bønder og plantasjearbeidere i utviklingsland. Se etter Fairtrade-merket neste gang du handler.

Fylkeskommunens kontaktperson for fairtradearbeidet er Ragnhild Saakvitne.

Se mer på: http://www.fairtrade.no/

bomull-kvinna-tamil-nadu-indien-2011-ida-svedlund_420
Foto: Fairtrade Norge.

Sist oppdatert: 12.01.2016