Østfold - Norges første Fairtrade-fylke - Østfold fylkeskommune internettportal
 

Østfold - Norges første Fairtrade-fylke

Aase Rennesund, Ole Haabeth Marianne med pris for at Østfold er blitt godkjent som fairtradfylke.

Det var en stolt fylkesordfører Ole Haabeth, som kunne motta beviset for at Østfold er godkjent som landets første Fairtrade-fylke. Overrekkelsen skjedde under middagen på Østfoldkonferansen onsdag 13 januar.

Foto: Leder av Fairtrade Østfold Aase Rennesund, fylkesordfører Ole Haabeth, styremedlem Ole Viggo Lian, Fairtrade Østfold og daglig leder i Fairtrade Norge, Marianne Størseth

Dermed har Østfold forpliktet seg til å jobbe aktivt for å fremme rettferdig og etisk handel.

I Østfold fylkeskommune vil vi arbeide for at flere virksomheter, kommuner og bedrifter skal benytte Fairtrade-produkter i sitt sortiment, samt øke kunnskapen om Fairtradeordningen. Vi vil spre informasjon om Fairtrade-arbeidet på våre nettsider, i sosiale medier, på våre virksomheter, ved arrangement og andre steder hvor dette er naturlig. 

Fredrikstad, Moss og Sarpsborg er allerede godkjente Fairtrade-kommuner, og vi oppfordrer resten av fylkets kommuner følger etter.

Hva har vi gjort:

Fylkeskommunens virksomheter er oppfordret til å øke utbudet av Fairtrade-produkter, og bli godkjente Fairtrade-virksomheter. Fairtrade-kaffe benyttes allerede på alle fylkeskommunale virksomheter og vi jobber med å få flere produkter på plass, for eksempel te, sukker og lignende

Fairtrade for rettferdig handel

Fairtrade er en internasjonal merkeordning som gjennom handel styrker bønder og arbeidere i fattige land. Med mer rettferdige handelsbetingelser kan bønder og arbeidere selv bekjempe fattigdom, ta styringen over sine egne liv, planlegge fremtiden og bidra til positiv utvikling i lokalmiljøet.

I starten omfattet merkeordningen kun kaffe, men det kommer stadig flere produkter som er Fairtrade-merket. I dag finner du blant annet kaffe, sukker, juice, bananer, ris, te, kakao, sjokolade, honning, blomster, vin og bomull med Fairtrade-merket i Norge. Mange av produktene finner du i vanlige dagligvareforretninger.

Hver gang du kjøper et produkt med Fairtrade-merket på, bidrar du til bedre leve- og arbeidsforhold for bønder og plantasjearbeidere i utviklingsland. Se etter Fairtrade-merket neste gang du handler.

Fylkeskommunens kontaktperson for Fairtrade-arbeidet er Ragnhild Saakvitne.

Sist oppdatert: 14.01.2016 Kristin Hermansen Josefsen